Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Накъде за злато и петрол през 2015 година?

Начало » Накъде за злато и петрол през 2015 година?

Какви са очакванията на анализаторите за цените на петрол, злато и основната валутна двойка евро/долар за 2015 г.? Днес представляваме мнението на ръководителя на отдел Международни пазари в Евро-Финанс Павел Николов.

Злато

На фона на „златната“ обезценка от 2013 г., можем спокойно да кажем, че цената на жълтия метал се стабилизира през отиващата си 2014 г. Фундаменталните причини, тласкащи цената на цения метал надолу, остават налице. Дефлационната икономическа среда в глобален аспект, поскъпването на щатския долар и нарастващото предлагане на злато са фактори, които мисля, че ще доминират и през следващата година.

Засега златото успява да се задържи на нива над 1,100-1,150 щ.долара/тройунция и над психологическото ниво от 1,000 щатски долара. За да се промени сегашната негативна техническа картина, цената на ценния метал трябва да пробие границата от 1,530 щ.долара, което не очаквам да се случи през 2015 г.

При евентуален пробив под диапазона между 1,100-1,000 щатски долара/тройунция, от техническа гледна точка няма много нива преди 700 щ.долара, които биха могли да спрат потенциалния спад на жълтия метал.

Петрол

От фундаментална гледна точка е много трудно да се прогнозира как ще се движи цената на суровия петрол през 2015 г. Петролът се превърна в основен заложник на геополитическата конфронтация между Русия и Запада. След като санкциите срещу Русия не постигнаха желания от Запада ефект, цената на черното злато се превърна в основен икономически лост за въздействие върху политиката на Кремъл в Украйна.

Негласно страните от ОПЕК подкрепиха драстичната обезценка на петрола, който се срина до невиждани от началото на световната финансова криза нива.

От техническа гледна точка, цената на петрола наближи важни нива на подкрепа от около 50-55 щ.долара за барел. Струва ми се малко вероятно цената да се задържи дълго време на тези нива и – в случай, че геополитическата ситуация не се усложни, очаквам през 2015 г. цената на черното злато да възвърне позиции и да се стабилизира на нива около 65-75 щ.долара/барел. Дори и да успее да пробие нивата от 80 щ.долара/барел обаче, не мисля, че цената ще задържи над тази граница.

EUR/USD

Сега, когато пред Европейската централна банка не стои въпроса „Дали?“, а „Кога?“ да стартира европейския аналог на американската програма за парични стимули, изглежда, че 2015 година няма да е особено добра за единната валута. Дефлацията и икономическата стагнация остават все така непреодолим проблем пред страните от еврозоната.

Американската икономика на свой ред продължава да набира скорост, пазарът на труда в САЩ е в подем, а Федералният резерв сложи край на дългогодишната си програма за „количествени облекчения“.

Фундаменталната дивергенция се подкрепя и от техническата картина при тази валутна двойка. Очаквам, че през 2015 г. еврото ще продължи да се обезценява, като първоначалната цел ще бъде 1.1950 щ.долара, след което най-вероятно ще бъде тествано и нивото от 1.13 щ.долара.

Покажи любов
  • 3
    Shares

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.