Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Защо интровертите стават велики лидери?

Начало » Защо интровертите стават велики лидери?

Има един парадокс в основата на начина, по който мислим за лидерите. Помолете някой да опише перфектният лидер за тях. По-честите отговори ще са – уверени, безочливи, решителни, отговори типични за екстроверта. Но попитайте тези хора за истински примери от живота, за лидери, които да изброят. Повечето ще споменат Стив Джобс, Бил Гейтс или Уорън Бъфет. Но ако погледнете техните биографии ще разберете, че тези хора са типични интроверти.

В повечето случаи представата, която имаме за лидерите и истинските хора, които стоят зад титлите са в противоречие. Ние сме съблазнени от харизмата и пренебрегваме по-ниските ключови очарования на по-тихите хора около нас.

Но това може да бъде голяма грешка. Не само, че някои проучвания показват предимствата на интровертите като лидери, но експертите казват, че при подходящи условия те могат да се превърнат във Велики лидери, именно като Бил Гейтс или Стив Джобс.

Ето ви няколко причини, защо интровертите са по-добрите лидери:

1) Те са по-добри слушатели

“Факт е, че интровертите са по-добри слушатели”, казва Карл Мур, професор по мениджмънт в McGill University. “Те чакат другите да изразят своите идеи и виждания преди да скочат в своите. За тях не е нужно да са в центъра на вниманието.”

2) Те са по-добре подготвени

Интровертите мислят повече според Jennifer Kahnweiler, автор на книгите за лидерите интроверти. “Те прекарват доста време в мислене. Обмислят повечето си действия, което за повечето хора може да не е много добре. Обмислят своите цели, подготвят се за въпросите, които може да изникнат и именно това им дава предимство пред екстровертите.”

3) Те нямат нищо против самотата

Интровертите са по-склонни да оставят повече време сами. Именно това е описал психологът Laurie Helgoe в книгата си – Introvert Power: Why Your Inner Life Is Your Hidden Strength.

“Едно от най-големите предимства на интровертите, е тяхната способност да останат фокусирани, когато другите неща около тях ги разсейват и когато другите са по-склонни да бъдат разсеяни те остават съсредоточени“, пише Bruno Martinuzzi, говорейки на събитието American Express OPEN Forum.

По принцип те не се страхуват от самотата, защото знаят, че е ползотворно за тях. Това им дава възможности за самоанализ, мислене, теоретизиране, наблюдение, планиране, или да си представят различни неща. Това подобрява способността им да мислят.”

4) Те пишат повече

Това е едно старомодно умение, което е трудно да се практикува в днешния луд технологичен свят. Но добрите умения по писане водят до ясно мислене и общуване, според Kahnweiler. Така уменията на интровертите зад клавиатурата или с химикалката в ръка им дават предимство.

“Интровертните лидери често предпочитат писмената комуникация” пише Kahnweiler. Според нея писаното слово често им помага по-добре да изразяват своите позиции и да документират своите действия.

А вие какъв сте? Интроверт или Екстроверт?

Покажи любов
  • 10
    Shares

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.