Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Защо виртуалната валута е вълната на бъдещето?

2.08K 0

Виртуалните валути нашумяват в последните няколко години. Днес, има много малко хора, които не са чували за криптовалутите Биткойн, Догкойн или Литкойн. Разбира се, най-популярната от тях си остава Биткойн.

Кратка история на виртуалната валута

Първото споменаване на термина “виртуална валута” е дефинирано от Wei Dai през 1998 година в cypherpunks пощенски списък. Това е немодериран списък събиращ и дискутиращ всякакви криптографски технологии. В своя оригинален пост, Wei Dai обяснява, че криптовалутите биха освободили хората от “оковите” на правителствата, без регулации и манипулации. Той описва виртуалната валута, като система, в която всеки може да купува и продава стоки/услуги анонимно, използвайки напреднали криптирани технологии, които биха контролирали единствено създаването и трансферирането на виртуалните пари.

Първите спецификации и доказване на концепцията на виртуалната валута (наречена Bitcoin), са публикувани през 2009 година от Satoshi Nakamoto. Всъщност, интересен факт е, че никой реално не знае кой е този Сатоши Накамото.

Има много спекулации и изследвания относно това кой е истинският създадел на виртуалната валута Биткойн. Единственото, което със сигурност знаем е, че идеята и използването на виртуалната валута е надскочила границите си многократно! В интерес на истината, в момента на написването на тази статия, има почти 800 различни криптовалути на разположение за търговия и този брой се очаква да продължава да расте.

През 2014 европейската банкова институция – European Banking Authority дава следната дефиниция: „виртуална валута е цифровото представяне на стойност, която не се емитира от централна банка или публична институция, нито е непременно свързана с фиатни пари, но се приема от физически лица и юридически лица като платежно средство и може да бъде прехвърляна, съхранявана или търгувана по електронен път“.

Защо виртуалната валута е толкова популярна?

Има няколко фактора, които правят виртуалната валута толкова популярна. Една от основните атракции за виртуалната валута е факторът за анонимност. Начинът, по който виртуалната валута (криптовалута) е създадена, прави невъзможно свързването й с дадена транзакция или потребител. Това е нещо добро за тези, които искат да се създадат “гнездо”, но не искат правителството им да разбира за това.

Криптовалутите са като всички други валути. Въпреки това, много правителства в момента се опитват да намерят начин да таксуват тези валути и да създадат някаква регулация за тях.

Друг много силен фактор за популярността на виртуалните валути е, че все повече и повече места в цял свят започват да я приемат като нормален начин за плащане. Тук най-голям интерес има именно към биткойна. Докато виртуалната валута става по-използвана в цял свят, все по-често ще намираме повече и повече фирми, вендинг машини, хранителни магазини и други, които приемат този вид валута за разплащания.

Какво е бъдещето на виртуалната валута?

Докато онлайн има огромно количество от създадени криптовалути, само няколко от тях се използват наистина и се приемат като начин на плащане. По-горе споменах, че Биткойн е валутата, която се използва най-много и се счита за основна в момента.

Малко след бума на Биткойн, се появи друга интересна валута, която се нарича Литкойн. Тук обаче, знаем много добре за създателя на тази валута. Това е Чарлс Лий, който създава виртуалната валута през 2011 година, базирана на код от биткойн, използваща различна технология за криптиране. По принцип, това означава, че е необходимо по-малка изчислителна мощност за генерирането на Litecoin, така че повече хора да могат да го “минират”.

При появата на все по-нови и интересни валути, пазарът за виртуални пари ще става все по-популярен и ще привлича повече хора, които евентуално ще ги заместят с нормалните пари. Кой знае? Някой ден може да използваме глобална виртуална валута, която ще е заменила обикновените държавни пари, а те вече ще са останали в историята?

Ако успееш да влезеш в подходящата вълна, може да се окаже, че инвестицията, която си направил да ти се върне с над 500 процента доходност. Нека вземем биткойна за пример. Когато се появи за първи път, той се търгуваше за 1 долар на биткойн. Днес, пазарната стойност на един биткойн е 1242 долара, като расте и намалява мигновено.

Всъщност, това може да се окаже като високорискова сделка, но ако следиш добре пазара, може да се окаже и изключително добра инвестиция. Съветвам те да включиш тази виртуална валута към евентуалнтите си варианти за инвестиция.

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.