Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Варна – новият технологичен хъб на Балканите

Начало » Варна – новият технологичен хъб на Балканите

През последните години секторът на високотехнологичните производства беше един от малкото, които не усещаше натиска от кризисните години, като дори успя да се развие със стабилни темпове и продължава да привлича все повече вниманието върху себе си с атрактивни заплати и социални придобивки.

IT секторът в частност генерира близо 4 процента от БВП на страната по данни за 2015 година, което е показател за високата му добавена стойност. Това е и една от причините за бързото му развитие.

Пазарът на информационни технологии в България продължава възхода си и през 2016 година и оборотът на най-големите компании в сектора е скочил с 20 процента, като се очакват да бъдат генерирани над 5,5 милиарда лева до края на годината. Данните са на изследователската агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, която следи IT и телеком индустрията в страната.

Имайки предвид тези добри показатели, е важно да се отбележи, че проблемите на IT пазара в България не са малко. Зa тoвa гoвopи, ĸaĸтo нapacтвaщият нeдocтиг нa висококвалифицирани специалисти, факт споделян от почти всички мениджъри ангажирани с подбор и управление на човешки ресурси в ИТ сектора, така и увеличаващият се брой новооткрити офиси на международни софтуерни компании, привлечени от ниските данъци и липсата на регулаторна рамка пред този тип дейност. Недостигът на ИТ специалисти не е ограничен само до София, където голямата наситеност на чуждестранни компании създава постоянно търсене на нови кадри, но и в други големи градове като Варна и Пловдив.

Πpeз втopoтo тpимeceчиe нa 2016 г. секторът зa пъpви път oт нaчaлoтo нa възcтaнoвявaнeтo нa тpyдoвия пaзap пoĸaзвa cпaд нa новоназначените – c 4,1 xил. дyши или c 4,4 процента нa гoдишнa бaзa.

Нeзaвиcимo каква е причината за спада на новоназначените, дaннитe зa зaeтитe в ИT индycтpиятa ca пpитecнитeлни. Пo нeoфициaлнa инфopмaция oт сектора, зaплaтитe на най-добрите специалисти вeчe дocтигaт цeнтpaлнoeвpoпeйcĸитe нивa, като постепенно изравняват тези в Украйна, Полша и Чехия. Това прави възмoжнocтитe зa последващ ръст oгpaничeни, тъй като хората с опит се ценят и пазят от работодателите си, а тези излизащи от университетите са изключително слабо подготвени и инвестицията в тяхното обучение може да отнеме повече от година.

Какво спира Варна в това да се превърне в Новият Балкански Технологичен хъб?

The Cathedral of the Assumption in Varna

Средната брутна заплата на IT специалистите в София е 3325 лева (по данни на НСИ за 2015 година). Във Варна се забелязва ръст до 1422 лева към януари 2016 (по данни на НСИ за 2015 година), но е видно, че разликата в заплащането е повече от два пъти.

Една от основните причини за разликата в заплащането е липсата на адекватна конкуренция, тъй като на пазара във Варна почти отсъстват компании, които да работят с големи чуждестранни клиенти и партньори. Това ограничава органичното развитие и води до отлив на най-добрите специалисти към София.

Друг важен момент е липсата на качествен учебен процес в университетите, където от години важи правилото “от всичко по малко”. Това води до парадокса, че всяка година във Варна се дипломират над 250 бакалаври в специалностите Информатика, Бизнес Информационни системи и Компютърни системи и технологии, но едва 5% могат да се реализират на пазара на труда след завършването си без трудности и без сериозно обучение. Пазарът на софтуерни продукти е един от най-бързо развиващите се в световен мащаб, което изисква от университетите да обновяват учебните планове свързани с ИТ специалностите всяка година, а преподавателите да бъдат в крак с всички нововъведения и нови тенденции, нещо което за съжаление ще остане в пожелателната сфера.

От години в българското образование се говори за повече практически опит, а и работодателите не веднъж повдигаха тази тема. Ценно ще бъде както за студентите, така и за компаниите, да се създаде платформа за по-тясно сътрудничество между учебните заведения и бизнеса, както и въвеждането на студентите в спецификата на работата по конкретни реални проекти още при следването, а практическата им подготовка да бъде в реални условия предоставени от бизнеса.

Разглеждайки порталите за кариерно развитие виждаме хиляди обяви за свободни позиции. Някои фирми не се свенят да обявяват директно нетната заплата и бонусите, които предлагат. Най-търсени в момента са PHP, Java и JavaScript девелопъри, а най-трудно се намират опитни .NET разработчици.

Също така, на пазара у нас навлизат и доста непознати тенденции, които от години са тренд в Украйна, Полша, Русия и дори Румъния. Все повече се търсят специалисти с добри познания по Angular.js, Node.js и други скриптови езици

Голямата конкуренция кара компаниите да стават все по-креативни, а професията на HR и Recruiter получи своето прераждане през последните години. В голяма част от компаниите съществуват различни бонусни системи, които отварят нови и нови опции с повишаване на нивото на умения и позицията на ИТ специалистите (от Junior до Middle и от Middle в Senior).

Добавките могат да бъдат най-разнообразни – преразглеждане на заплатата на всеки три месеца, международни командировки в 5 звезден хотел и самолет бизнес класа, спортни – като спа процедури, фитнес, масажи и други видове спорт, работа с чисто ново компютърно оборудване, последен писък на модата и други.

Липсата на образователни центрове, които да предлагат обучение на хора без опит също пречи на Варна в развитието си като регионален ИТ център. Положителна тенденция е, че повечето чуждестранни компании навлизащи на българския пазар, осъзнавайки кадровият дефицит основават свои ИТ академии, в които подготвят хора с малко или никакъв опит.

Въпреки пречките, през последните две години се увеличава броя на ИТ компаниите, които присъстват в София и отварят втори офис във Варна. Постепенно тази тенденция се променя и градът става притегателен център за международни компании, които отварят свой първи офис в България именно в морската ни столица. Причините са ниските данъци в България, сравнително ниските заплати в ИТ сектора за Варненска област (което е и основна причина Варна да бъде предпочетена пред София), увеличаващият се брой новопостроени офис площи клас А и фактът, че морската столица е икономически център на Североизтока.

Именно тези причини привличат все повече хора от Русе, Добрич, Шумен и Силистра, а често сред тях има много талантливи IT специалисти. Навлизането на международните ИТ компании и увеличаването на средните заплати във Варна поставя началото на нов тренд, който се наблюдава от пролетта на 2016 година, а именно обратен миграционен поток на ИТ специалисти от София към Варна.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.