Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Какви уроци научих докато бях управител на учебна компания?

Начало » Какви уроци научих докато бях управител на учебна компания?

Може би по-редовните ни читатели знаят, че преди година завърших Професионална гимназия по Икономика “Д-р Иван Богоров” във Варна. Едно изключително училище. Но не за това ще говоря в тази статия.

В 11 клас на нашето обучение един от специалните ни предмети беше “учебна компания“. Предмет, в който имитирахме работа в истинска компания, опитвахме се да продаваме продукти, тренирахме различни неща.

Разбира се, като всяка компания и нашата трябваше да има управител и директори на различните отдели. Единодушно тогава моите съученици и учителка избраха мен за тази роля. Нашата фирма беше застрахователна компания.

Задачата ни беше да правим застраховки – било то на роднини, приятели или съученици. Нямаше значение на кого, тъй като ние наистина сключвахме застрахователни договори. Бяхме “истински” застрахователни брокери.

Като един истински управител аз правех интервюта, решавах какво ще правим и работех наравно с останалите си “служители”, нищо че бях уж управител.

През този период в живота ми като един истински лидер, аз научих различни неща, които днес мога да прилагам в своята работа, било то с проектите ми или университета. Но какво точно научих:

Решаване на проблеми

Едно от многото важни неща, които научих беше решаването на проблеми, които възпрепятстваха дейността ни през този период. Проблемите са нещо нормално в света на бизнеса. Истинският лидер трябва да умее да ги разрешава, да бъде гъвкав и да знае на къде да върви компанията му.

Пълна отдаденост

Когато управляваш нещо – бизнес, семейство или каквото и да е друго, трябва да си напълно отдаден. Защото това е една кауза, за която работиш. Докато бях управител на учебна компания “Варна Инс” научих, че трябва да съм напълно отдаден на работата си.

Научих, че работата с хора не е лесна. Но един лидер трябва да познава своите хора, да умее да работи с тях, защото в крайна сметка те движат бизнеса му. А не обратното както може би много хора си мислят. Ако не сте напълно отдадени – рискувате всичко.

Абсорбиране на знания от книги

Винаги съм обичал да чета. Преди като малък през ваканциите и сега като голям студент. От книгите може да научим доста неща за различни неща – лидерство, предприемачество и каквото друго ви интересува.

През периода ми на управление на “Варна Инс” четях книгите на Робин Шарма за лидерството. Спомням си, че тъкмо бях прочел “Монахът, който продаде своето ферари” и стартирах следващата му книга – “Лидерът, който нямаше титла”.

Със сигурност след тези две книги научих доста неща за лидерството, управлението и работата с хора. А и Робин се превърна в един от любимите ми автори. “Лидерът, който нямаше титла” стана мое любимо четиво.

Печелене на доверие

След като половината клас гласува да стана управител (тъй като бяхме разделени на групи по този предмет), трябваше да оправдая тяхното доверие. Мисля, че го направих, даже го над градих.

Как успях ли? Може би с различни методи. Когато някои от тях не слушаха и не искаха да работят трябваше да ги накарам по някакъв начин, трябваше да наказвам тези, които се скатаваха, както и да поощрявам тези, които работят и се раздават на работното място.

Както Робин Шарма казва в една от книгите си – “Никой не се ражда лидер, то се учи и развива през различните етапи от живота ни.”

Лидерството е нещо, което се учи, тренира се и се усъвършенства. Не си мислете, че е дарба по рождение. Да, някои хора наистина се раждат с нюх на лидери, но други го научават по трудния начин, но в крайна сметка отново стават страхотни водачи и управители.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.