Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Разликата между акции и облигации – наръчник за начално инвестиране

Нека разбуним цялата бъркотия около инвестирането в акции и облигации. Както и разликите между двете.
Начало » Разликата между акции и облигации – наръчник за начално инвестиране

Инвестирането не е толкова трудно, както може би, много хора си мислят. Но има много термини, които трябва да научиш преди да стартираш в тази сфера. Акциите и облигациите са често чувани термини, когато става дума за начално инвестиране. Много от хората не разбират разликите между облигации и акции – за това ще разбуним тази мистерия и ще ти дадем пълната информация, от която имаш нужда.

Акциите купуват собственост, облигациите купуват дълг

За повечето от нас, стигането до мечтаното ранно пенсиониране включва да инвестираме парите си, които сме събрали през годините с цел те да се увеличават с времето. Макар че има доста видове инвестиции в различни варианти, акциите и облигациите са две категории, с които е добре да се започне.

С прости думи – чрез акциите се придобива собственост в различни компании. Това е още известно като собствен капитал. Когато една компания стане публична (или пусне акциите си за продажба на борсата) като Майкрософт, Фейсбук или Дженеръл Моторс, те продават дялове от бизнеса си публично. Купувайки си дял от компанията, тя получава свежи пари, за да надгражда бизнеса си, а в замяна ти получаваш част от собствеността във фирмата. Ако компанията се справя добре през времето (като Гугъл в последните години) и прави печалба, това увеличава стойността на твоите акции. А ако бизнеса, в който инвестираш не се справя добре (като Фолксваген в последно време), твоите акции намаляват своята стойност, а в най-лошия случай можеш да ги изгубиш.

Разбира се, ако една компания е в цветущо състояние, можеш да очакваш от акциите да бъдат доста по-скъпи от обикновено. Една единствена акция на Гугъл струва над 800 долара, докато една акция на Фолксваген е под 150 долара. Тези цифри се променят през годините в зависимост от това как се справят дадените компании.

От другата страна стоят облигациите. Когато си купуваш облигации, фактически купуваш дълг като заемаш пари на съответната компания или дори правителство. Вместо да инвестираш директно в компанията, ти им даваш пари, а те се съгласяват да ти платят за този интерес. Този интерес се нарича купон и се изплаща в даден период от време. Облигациите също така, идват с дата на падеж – това е датата, в която емитентът (издателя на облигациите, съответно дадената компания) трябва да възстанови сумата на дълга на нейният заемател. Ти можеш да продадеш своята облигация преди нейната дата на падеж. В зависимост от различни аспекти – можеш да продадеш тази облигация на по-висока цена или дори на по-ниска, отколкото си я взел.

Тъй като облигациите са предвидими по този начин, те се наричат ценни книжа с фиксирана доходност. Нека да дам конкретен пример:

Да кажем, че купуваш облигация на стойност 1000 долара, с купон от 8 процента и 10 години до датата на падеж. Това означава, че ще получаваш по 80 долара всяка година ($1,000*8%) до съответната дата на падеж. Всъщност, тъй като повечето облигации плащат лихва на всеки шест месеца, ще получиш две плащания по 40 долара на година в продължение на 10 години. След датата на падеж компанията ще ти върне твоите 1000 долара, които са първоначално инвестирани.

Така няма да получиш голям купон, но чрез придобиването на облигации полученото не е много голямо. Накратко, когато купуваш акции – придобиваш дял, докато при облигациите – придобиваш дълг.

Акциите са считани като по-рискови, отколкото са облигациите

Когато си купуваш акции, можеш да получиш голяма възвръщаемост на инвестицията, ако компанията се справя добре, което ще значи, че акциите увеличават своята стойност. Ако си си купил акция на Гугъл през далечната 2005 година, значи си платил 50 долара за нея. Три години по-късно през 2007-ма, същата тази акция е на стойност около 300 долара. Ако продадеш тази акция ще реализираш печалба от 250 долара. Не е никак зле. Но ако си изчакал до 2017 година, за да продадеш същата тази акция, тя ще бъде оценена на малко над 850 долара и ще реализираш печалба от 800 долара. Супер! Но нека да отбележа, че повечето хора не си купуват само по една акция от дадена компания. И така, ако си си купил 50 акции от Гугъл през 2004 година, за което си платил 2500 долара, същите тези акции са оценени на малко над 42 000 долара в момента. Сам можеш да видиш, че акциите са страхотен начин за увеличаване на твоите пенсионни спестявания. Разбира се, това носи и доста по-голям риск.

Защото все пак, не всяка компания е като Google.

Има толкова много фактори, които биха могли да оказват влияние върху рентабилността на компанията, от включването на нови технологии в производството, до покупателните навици на потребителите. Поради тази причина, акциите обикновено се считат за по-рискови инвестиции, особено в краткосрочен план. В замяна на риска, обаче, можеш да получиш по-голямо възнаграждение. Например, според данни на инвестиционната компания Zacks, акциите са показали ръст от 9,18 процента годишно в периода 1959-2008 година, както и облигациите са се увеличили с една годишна възвръщаемост от 6.48 процента за същия период.

Разбира се, това е обобщение и на базата на дейностите на фирмите, акциите ще се различават доста в зависимост от компанията. В подобен момент се появява индекса S&P 500. Това е финансов индекс съдържащ 500 от най-големите компании в САЩ. Те могат да се покачват или спадат с времето, но в продължение на доста години, тези компании се представят доста добре, като това ги прави доста ниско рискови, когато става въпрос за инвестиране в дългосрочен аспект. Също така, нека спомена, че инвестирането на всичките ти пари в една компания, колкото и ниско рискова да е тя, е доста лошо и непрепоръчително. Повечето експерти препоръчват да се купуват акции на различни компании след добър анализ на тяхното състояние през последните финансови периоди.

Както споменах и по-рано, облигациите се считат за по-малко рискова инвестиция, отколкото са акциите. Но те не дават голяма доходност на твоята инвестиция. Ако инвестираш всичките си пари в облигации, няма да получиш голяма печалба от тях след десетина години.

Парадоксът е, че колкото повече остаряваш, толкова повече би предпочел да инвестираш в облигации, отколкото в акции. Времето да рискуваш е докато си млад, тъй като проучване на експерти показва, че колкото повече остаряваме, толкова повече предпочитаме сигурните действия.

Колко точно трябва да инвестираш в акции и облигаци?

Има твърде много инвестиционни варианти отвъд облигациите и акциите. Те просто са едно добро начало на всеки начинаещ с интерес в областта. Така че колко трябва да инвестираш във всяка категория? Отговорът зависи от твоята възраст, инвестиционните ти цели, рисковата толерантност, но ето едно интересно правило: 110 – твоята възраст = процентът от портфолиото ти, което трябва да инвестираш в акции. В моя случай този процент е 88. Това означава, че ако имам 10 000 долара за инвестиции, трябва да инвестирам 8 800 от тях в акции.

С порастването, трябва да се коригират съответно тези проценти. Ако следваш правилото 110, когато станеш на 40 ще искаш да купиш повече облигации, отколкото акции. Колкото повече се доближаваш до пенсионирането, толкова повече ще искаш да намалиш риска и ще искаш да инвестираш в облигации. С други думи, нямаш много време за поемане на рискове.

Също така, онлайн има стотици инструменти, с които можеш да изчислиш колко точно да инвестираш от своите пари в акции и облигации.

Разбира се, има още много други варианти за инвестиране освен в облигации и акции. А съществуват и различни видове акции и облигации, в които да сложим парите си. Ако си начинаещ инвеститор или просто искаш да сложиш парите си някъде, тази статия ще се окаже доста ценна в пътя ти за твоята финансова свобода.

Покажи любов
  • 8
    Shares

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.