Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Начало » Сингапур – бъдещият данъчен рай на света

Сингапур – бъдещият данъчен рай на света

Сингапур щурмува позициите на Швейцария като световен „данъчен рай“, изтъква „Си Ен Ен“, позовавайки се на анализаторите от WealthInsight. Така до 2020 година може да се окаже, че азиатската финансова столица ще осъществи преврат в класацията на най-големите офшорни центрове на глобално равнище.

Към момента Швейцария все още се държи на позиции – секторът на офшорно банкиране е в размер на 2,8 трилиона долара, или 34% от световната индустрия. Сингапур същевременно отбелязва напредък от 50 милиарда долара през 2000 година до 550 милиарда долара към края на 2011 година. 450 милиарда от тази сума принадлежи на офшорни клиенти, което прави Сингапур четвърти по финансов обем в сектора.

Втори са Великобритания и Нормандските острови с 1,8 трилиона долара към края на 2011 година. Трети остават Карибите и Панама с 800 милиарда щатска валута.

Централна роля за засилените позиции на Сингапур и отслабените на Швейцария имат няколко фактора.

Първо, изключително много заможни европейски и американски инвеститори срещат проблеми с банковите реформи на територията на Стария континент, които налагат нови регулации. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Второ, все по-увеличаваща се бройка богато китайци, индийци и индонезийци изместват финансовия фокус на изток, а Сингапур е един от главните финансови центрове на Азиатския регион.

Трето, валутните курсове също са в ущърб на Европа. Швейцарският франк по-специално се е увеличил с повече от 20% спрямо щатския долар поради кризата в еврозоната и свързаните с нея опасения. Същевременно азиатските валути добиват по-изгодни позиции спрямо долара.

В резултат се очаква финансовият обем на сингапурския данъчен рай да се учетвори до 2016 година. Офшорните суми в Швейцария обаче ще отбележат обратна тенденция, като се очаква спад с почти една трета и падане под равнището от 2 трилиона долара – и това през идните едва три години. 

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.