Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Иво Димитров: Започни, преди да мислиш, че си готов

Начало » Иво Димитров: Започни, преди да мислиш, че си готов

От известно време ми се върти идеята да стартираме в MarketKing.bg серия от интервюта с хора занимаващи се с маркетинг. След разговора с Иво Илиев от МетаМарк, днес си поговорихме с НЛП специалиста Иво Димитров. Нека този интересен разговор да започне.

Здравей Иво, представи се с няколко думи на читателите на MarketKing.bg

Здравей. Първо да благодаря за поканата. И второ да се извиня на тези, които не знаят кой съм. Грешката е моя. Сега ще я поправя.

Името ми е Иво Димитров. Сред аудиторията ми съм познат, като НЛП и онлайн маркетинг консултант.. …или както се шегуваме с моите хора – д-р Иво Димитров “Програмистът на мозъци” 😀

Създател съм (как звучи само) на редица онлайн тренинги за личностно развитие и онлайн маркетинг, които успяват да настроят участниците на правилната честота и да наредят пъзела в умовете им, така че всичко да си щракне на мястото… по рационален, логичен и естествен начин.

Известни мои блог-бъстъри, които забуниха духовете в онлайн пространството са заглавия, като “Умори ли се от ментори, лектори и семинари”, “Продай тялото си! Няма друг начин за успех”, “Това ли е правилният човек?” и още.

Също така съм съосновател на агенция за онлайн маркетинг, в която помагаме на бизнесите да се позиционират в пространството, да привлекат идеалните си клиенти и да застанат с продукта или посланието си пред тях. Но стига толкова за мен. Тук съм за читателите ви.

Какво е успехът за теб? И какво трябва да променим в мисленето си, за да бъдем успешни?

Успехът за мен означава да правиш, имаш и бъдеш, каквото твоето сърце желае. Понякога присвояваме чужди представи за успех и се опитваме да ги осъществим. Това не носи нищо щастие, нито е здравословно. Цаката е да дефинираш собствените си цели и да ги постигаш, заради самия себе си. Парадоксално, само така в действителност можем да сме от реална полза и за другите.

И постигането на успех (реализирането на собствените ти цели) става, като се превърнеш в успешна личност. Тоест да станеш човек, който дори в някакъв момент да изпадне в трудност, да има знанията и силата да можеш отново да се върнеш на пистата бързо и да продължиш да се развиваш, фокусирайки се върху най-големите си цели, без отлагане, излишни драми и отказване. За това е нужно човек да познава добре себе си, механиката си (от психологична гледна точка) и да може да управлява ума си. Това е единственото нещо върху, което всъщност имаме контрол – нашият ум.

Коя е твоята тайна за постигане на целите, които си поставяш?

Няма никаква тайна. Просто спираш да се размотаваш и започваш да действаш. Семпло е, но не е лесно за всеки, защото има неща, които се крият под повърхността, които е нужно да се направят правилно. Има процес, през който човек минава, за да може да спре отлагането и да се задейства. Четири стъпки са:

  1. Да насочва фокуса си правилно и върху правилните неща, за да им даде силата и енергията нужна за реализацията им.
  2. Да знае как да променя ограничаващите го убеждения, които го задържат да прави „крачки“ напред (a.k.a. да промени историята въртяща се в главата му, която си повтаря и му казва, че не може да се справи).
  3. Да тренира и използва волята си правилно, за да не се претоварва и изтощава.
  4. И да създаде план, който да осъществи, за да не излиза от пистата.

Занимаваш се с маркетинг. Можеш ли да дадеш един съвет за хората, които имат фейсбук страници, но не са доволни от резултатите, които имат?

Всяка седмица получавам запитвания да погледна някоя фейсбук страница и да дам съвет. Има толкова много неща, които се правят грешно, че един съвет не би оправил всичко на момента.

И все пак ето един съвет, който ще ви помогне да насочите фокуса си в посока, която да ви даде желаните резултати: Ако искате успешна фейсбук страница, маркетинг фуния или каквото и да е, не търсете едничкият съвет, който ще ви спаси, а цялостна програма от успешни в конкретната сфера и приложете всичко, на което ви учи.

Друг съвет за стартиращите: ако сте тръгнали да правите нещо смислено и стойностно… и сте валидирали идеята си, чрез реални продажби, тогава инвестирайте, колкото можете и го направете успешно в по-големи размери. Не чакайте бързата възвращаемост на инвестицията, а се целете в дългосрочния успех. Наградите са в пъти по-удовлетворяващи.

И още нещо. Не се фокусирайте прекалено във фейсбук страницата си. Знам, звучи странно от човек, който си вади хляба от менажиране на фейсбук страници. Обаче… най-важното нещо в бизнеса е да донесе приходи. Фейсбук е инструмент, с който това може да стане, но това, че имате успешна фейсбук страница с много фенове, коментари, споделяния и т.н., не значи че продукта, услугата, сайта и бизнеса ви, като цяло е или ще бъде успешен.

ivo-dimitrov

Всеки един от екипа на MarketKing.bg си има своя любима реклама. Ти имаш ли и ако да, коя е тя? А Защо?

Нямам една любима реклама, но имам любими принципи за реклама. И те са рекламата да е специфична за конкретна група от хора, релевантна към момента, проблема и решението на тези хора, да е ясна и да те накара да искаш да разбереш повече.

Всяка реклама, която разпали желанието ми, ми е любима реклама… и остава любима, ако процеса след това ме вдъхнови и убеди, че това наистина ще ми е от полза. Обичам добрите търговци, независимо дали ми продават на живо, в писмена форма или видео, които са истински и автентични с хората, а не кухи и роботизирани.

Как управляваш времето си?

Не управлявам времето си. Управлявам ума си. Това е най-важният ми актив.

Кой е най-ценният съвет, който си получавал?

“Давай повече стойност от всеки друг на пазара, преди да искаш нещо в замяна и живота ще се погрижи за теб. Всеки ден, в който инвестираш пари, време, внимание и усилия в себе си и ставаш по-интелигентен, по-ценен, по-умел, можеш да даваш повече стойност на другите.” – Джим Рон.
Съвсем наскоро разбрах от едно интервю на Тони Робинс, че това е същият най-добър съвет, който той е получавал от някого. Интересно е и че ще забележите този съвет и под други форми от много от най-успешните на света.

А кой е най-ценният съвет, който ти си давал?

Същият този съвет, който споменах преди малко е внедрен и в работата ми и го предавам на другите, откакто го приех, като мое кредо.

А моят личен съвет е: Започни, преди да мислиш, че си готов. Около тази идея създадох цяла кампания и курс, в който показах на хората как точно да се мотивират да започнат нещо, преди си мислят (подчертавам мислят, защото някои от колегите ми, които съм виждал да ме цитират пропускат този важен фрагмент), че са готови. Защото често ние имаме всичко необходимо да започнем, но не и за да завършим нещо. И точно това пречи на повечето хора. Те искат да започнат, когато имат всичко необходимо, за да го завършат. А живота просто не работи по този начин. Търсят сигурност отвън, докато единственото сигурно нещо е вярата в себе си, че ще се справим каквото и да се случва, стига да тръгнем… дори и да не е перфектно.

Коя книга четеш в момента? И коя е твоята любима?

В момента чета (слушам) една конкретна книга, която ми е любима и си я въртя всеки ден. Ако трябва да съм честен, не искам да я споделям просто така, за да не загуби истинската си стойност. Определено не всеки човек е нужно да има достъп до нея. Много е мощна и опасна в неправилните ръце. До сега съм я споделял само на хората включили се в програмата ми лична сила, защото чрез включването си са доказали пред мен и пред себе си, че са сериозни относно развитието си по позитивен начин.

Ако трябва да обясня защо си въртя тази книга често, ще дам един цитат от Брус Лий. Не ме е страх от този, който знае хиляда ритника, а от този, който знае 1 ритник, но го е тренирал хиляда пъти.

Всяка добра книга има в себе си конкретен план, който ако научиш, следваш и прилагаш, ще получиш резултатите, които книгата, курса или програмата обещава. Пак стигаме до разликата между успешни и неуспешните. Успешните са наясно с всички принципи, които споделих до сега и ги прилагат, защото знаят че работят. И дори някой път да не им се получи, те продължават да ги прилагат, защото знаят, че работят и грешката най-вероятно е в начин по който ги прилагат.

Неуспешните очакват някоя книга, курс или програма да им променят живота от едно прочитане, слушане или гледане. Това просто няма как да стане. Първото прочитане е за да ти отвори очите. Второто е за да видиш стъпките.

Третото е за да научиш как точно да ги прилагаш правилно. И от четвъртото натам е за да ставаш все по-добър в прилагането и да се уверяваш, че следваш точно инструкциите, без да шикалкавиш и да си измисляш свои методи, преди да си усвоил този, който учиш в момента.

Иначе ето няколко книги, които с радост бих споделил – „Монахът, сърфистът и корпоративният директор“ на Робин Шарма, „Проницателят“ на Анди Андрюс и „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил

Какво следва от тук напред за теб?

Ами от тук нататък си продължавам по новия 5 годишен план, който съм си поставил и който е обвързан тясно с обучаване по онлайн маркетинг на всеки, който иска да създаде име на пазара и успешна онлайн маркетинг фуния в името на лайфстайла, който желае. Все пак заради това всички ние започваме нещо свое. Заради лайфстайла и свободата, които искаме. Миналият 5 годишен план осъществих успешно с това да помагам на хората относно личностното им развитие. Оставил съм наследство, с което мога да се гордея и изучих дебрите на онлайн маркетинга, така че да мога уверено да предавам опита си, който не спирам да надграждам инвестирайки в себе си.

Най-добрият, сигурен и забавен начин да успяваш е като печелиш, докато правиш добро.

И тази философия следвам и аз. Може читателите ти да се уверят, като се абонират за имейлите ми и се убедят сами в това, напълно безплатно. Щом маркетинг експерти на големи фирми казват, че това, което давам ги кара да се чувстват изостанали или недостатъчно образовани по темата, значи има какво да дам. BTW, вече не се чувстват така, хаха.

Бонус

След това страхотно интервю с Иво Димитров, той сподели за нас една доста интересна своя мисъл/теория/идея за клиентите, бизнесите и още нещо. Ако си любопитен точно какво сподели той за нас, можеш да оставиш своя имейл, където ще ти пратим този доста интересен бонус! Възползвай се сега!

IvoDimitrov.pro

Имейл

Покажи любов
  • 1
    Share

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.