Издание за маркетинг, реклама и финанси.

8 ключа за успех от Джак Ма, изпълнителен директор на Алибаба

Начало » 8 ключа за успех от Джак Ма, изпълнителен директор на Алибаба

Не са много хората, които чрез перфектна работна етика и добра перспектива за успех натрупва богатство от над 20 милиарда долара. Но Джак Ма е един от тези хора. Той е основател и изпълнителен директор на Алибаба, една от водещите световни компании за електронна търговия.

Джак Ма е един от най-богатите хора в света, но това със сигурност не замъглява главата му. Ключовете за успеха на Джак Ма са истински вдъхновител за тези, които имат собствен бизнес и преследват високите цели в живота си.

Той цени отношението

Когато основателят на Алибаба говори за най-голямата си грешка, той споделя, че тя е когато основава компанията казва на работниците си, че те могат да се изкачат в йерархията максимално до позицията на мениджъри, а самите мениджъри трябва да се наемат от други компании. Днес той е научил урока си и знае, че отношението и страстта са много по-важни от теоретичните знания.

Той обединява своите хора да преследват общата цел

Джак Ма разбира факта, че колкото и силно да се опитва да накара всичките си служители, бизнес партньори и потенциални инвеститори, няма как да успее да ги накара да му се доверят и вярват. Приемайки това и сменяйки подхода си е другият от ключовете му за успех. Вместо да обединява компанията му под визията на един човек, той ги обединява под една обща цел. Визията е по-важно от лидера.

Той е предвидлив

Джак Ма вярва, че добрият лидер трябва да бъде предвидлив. Той трябва да се опита да остане една крачка пред конкуренцията и да предвиди как биха действали другите хора извън компанията му. Той отделя време, за да развива своето креативно мислене и следвайки интуицията си се превръща в един от най-големите лидери в наше време.

Той наема хора с изключителни умения

Когато е попитан за това какво разделя лидерът от работника, той отговаря: “Твоите служители трябва да имат изключителни умения за разлика от лидера си. Ако нямат тези изключителни качества и умения, значи че си наел грешните хора.” Фокусирайки се върху уменията на служителите и наемането на хора, които имат визия, са едни от стълбовете за изграждане на всяка голяма компания.

Той е упорит

Като добавка към предвидливостта, Джак Ма споделя, че великите лидери трябва да бъдат и упорити, за да заслужат позицията, която заемат. Знаейки каква е целта ти и имайки силата да преследваш тази цел е верният път към успеха. Това със сигурност ще вдъхнови хората около теб да работят за общата цел.

Той дефинира неуспеха като отказване

Според Джак Ма: “отказването е най-големият неуспех”. Ако излезеш на сцената, дадеш най-доброто от себе си, не достигнеш до целта си, но все пак си видял къде си сбъркакл, значи че ти си постигнал някакъв успех. Друг от ключовете за успех според Джак Ма са постоянството и ученето от постъпките си.

Той обича живота

“Винаги казвам на себе си, че не сме на този свят, за да работим,  а за да се наслаждаваме на живота. Тук сме, за да направим нещата по-добри, а не просто, за да работим. Ако прекараш целия си живот в работа, някой ден ще съжаляваш за това.” Тези изречения са основата за начина на живот на Джак Ма. Животът е за откриването на света и помагането на други хора. Ако парите са твоята цел, трябва да промениш мисленето си.

Той не създава врагове

Един от най-уникалните аспекти на бизнес философията на Джак Ма е идеята за приятелско съревнование. Ма не вижда своите конкуренти като врагове. По-скоро за него те са приятели, от които той може да се учи. От тях той се мотивира. Чрез тях той може да достигне до своя пълен потенциал.

Ясно е, че философията на Джак Ма е създадена за успех в един бързо развиващ се свят. Всички можем да научим няколко неща от неговата философия.

Покажи любов
  • 1
    Share

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.