Издание за маркетинг, реклама и финанси.

8 вдъхновяващи уроци, които научих от Стив Джобс

2.1K 0
Начало » 8 вдъхновяващи уроци, които научих от Стив Джобс

Стив Джобс беше един мечтател и култова фигура, която вдъхновяваше милиони по света. Неговите цитати се превърнаха в емблема и се изричаха от повечето хора свързани с технологичният свят.

Аз лично не малко пъти съм се вдъхновявал от неговите изказвания. Гледал съм филма за него – Jobs, но в момента целта ми е да прочета неговата официална автобиография написана от Уолтър Айзъксън.

В тази статия съм подбрал няколко вдъхновяващи уроци, които съм научил от легендата на Apple – Стив Джобс.

Хората не знаят какво искат, докато не им го покажеш.”

Прав си, Стив. Не знаехме какво искаме преди да ни го покажеш в Apple. Прави си, когато каза: “Не продавайте на хората продукти, продавайте им техните мечти и те ще ви следват.” Ти ни отвори очите за това какво искаме, показа ни какво е красиво и как се правят уникални продукти и се печелят потребителите от цял свят.

Вие трябва да намерите това, което обичате.

Ти доказа това твърдение, Стив. Ти обичаше да опростяваш нещата в технологичният свят. Ти обичаше това, което правиш. Влюбването в работата ни, в това което правим, е от съществено значение. Все пак работата заема голяма част от живота ни. Единственият начин да бъдем истински доволни е да вярваме, че изпълняваме нещо велико, че работата ни е нещо велико! Само така можем да обикнем това, което правим. Точка!

“Свързването на точките.

Вярвам ти, Стив. Не можем да свържем точките, гледайки напред, можем да го направим само, ако гледаме назад. В момента, в който чух тези думи на Стив, спрях да се притеснявам за тежките моменти, които може да се случат в бъдеще. По някакъв начин тези точки определено ще се свържат в бъдещето. Няма как да го променим с тревогите си. Така, че каквото и да се случва в живота ви, бъдете спокойни и вярвайте, че всяко бедствие ще отмине. Осъзнайте това сега и ще ви бъде по-лесно утре!

“Спомнянето, че ще умрем така или иначе, е най-добрият начин да избегнем капана на мисленето за това какво ще изгубим.”

Добре казано, Стив. Всички ще умрем, но не всички го вярват. Няма причина да не следваш сърцето си. Ние вече сме голи; няма смисъл в това да не следваме мечтите си. Нашият живот има някаква цел и ние трябва да го дефинираме за себе си, никой няма да ни води към пътя на просветлението, освен самите нас.

“Stay Hungry, Stay Foolish.”

Мислех си дали да не преведа и този цитат, но реших да го оставя така. Това е една от най-емблематичните и запомнящи се изказвания на Джобс. Честно казано, отне ми време да разбера какво се има предвид тези думи. Това е откровение. Стив казва: “Не се успокоявайте преди да намерите това, което обичате.” А до тогава “бъдете гладни, бъдете безрасъдни”. Всичко останало е от второстепенна важност.

“Продължавайте винаги да се развивате.”

Дарвин казва, че бързо адаптиращият се индивид оцелява по-дълго от този, който е просто силен. Тези, които са адаптивни към промените ще оцелеят в края на деня. Apple никога не спира след успеха на Macintosh, тя непрекъснато избутва границите си, за да създаде нова линия от продукти, които хората ще умрат, за да си купят.

“Малкото е много.”

За Стив Джобс малкото е много. Прилагането на тази философия в Apple създава чудеса. След като е вдъхновена от философията на минимализма Дзен, Apple прави революция в създаването на продукти с такъв прост дизайн, който хората ще изкупуват още от първия ден излизането им на пазара. Нищо чудно, че всички продукти на Apple се продават без ръководство, те са твърде лесни за работа. Така че не забравяйте, по-малкото е повече.

“Бих разменил всичките си технологии, за един следобед със Сократ.”

Стив е запален привърженик на Сократ, очевидно е знаел значението на философията в живота му. Много от нас биха си помислили, че философията е елитна тема, която обърква. Въпреки това, философия е наръчник на живота ни и Стив с право го е знаел или иначе щеше да е много трудно за него да създаде такъв пазар за компютри, които всъщност не са съществували, когато е стартирал Apple”.

Мнозина идват и си отиват, но само някои от тях оставят трайни впечатления в историята на човечеството. Благодарим ти, за всичко, което направи за хората, Стив. Благодарим ти за всичко. Apple нямаше да е Apple без теб. Ние обичаме тази компания заради теб!

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.