Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Начало » Джим Ким: Глобалната икономика е изправена пред голяма опасност заради кризата в САЩ

Джим Ким: Глобалната икономика е изправена пред голяма опасност заради кризата в САЩ

Ако партиите в американския конгрес не постигнат компромис за вдигане на тавана на държавния дълг, на 17 октомври правителството може да спре да плаща задълженията си

Глобалната икономика е изправена пред голяма опасност заради фискалната и политическата криза в САЩ, предупреди президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от БНР. Ако партиите в американския конгрес не постигнат компромис за вдигане на тавана на държавния дълг, на 17 октомври правителството може да спре да плаща задълженията си. “Остават пет дни до настъпването на много опасен момент. Призовавам американските политици да вземат бързо решение преди крайният срок за превишаване тавана на дълга.”

Колкото по-близко сме до крайния срок, толкова по-голямо ще е отражението върху развиващия се свят. Бездействие може да доведе до повишаване на лихвите, спад на доверието и забавяне на растежа. Ако се случи, това събитие ще бъде катастрофално за развиващия се свят, а това на свой ред ще навреди сериозно на развитите икономики.
Поредните преговори между лидерите на републиканците и демократите в Сената за решаване на бюджетната криза приключиха снощи без резултат, съобщи Франс прес.

Фискалната криза в Съединените щати даде повод Китай да призове за “нов световен ред”, основан на “равноправие” и повече гласност за развиващите се държави.

Сега, когато американските политици не успяват да постигнат съгласие, за да подновят нормалната работа на политическите институции, с които толкова се гордеят, може би е настъпил добрият момент за нашата слисана планета да започне да си представя съграждането на един освободен от американците свят, коментира официалната агенция “Синхуа”.

В случай, че американското правителство се окаже неплатежоспособно, първият засегнат ще бъде Китай – като основен притежател на американски държавни облигации на стойност 1 трилион и 277 милиарда долара.

Покажи любов
  • 1
    Share

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.