Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Начало » Nexus 6 – Google знае как да прави смартфони

Nexus 6 – Google знае как да прави смартфони

Google представи официално смартфона Google Nexus 6, познат до сега под кодовото име Motorola Shamu. Новият фаблет всъщност се явява директен конкурент на Samsung Galaxy Note 4 и iPhone 6 Plus, които бяха представени миналия месец.

Гугълското устройство е по-голямо от епълския iPhone 6 Plus, който е 5.5-инчов, както и от 5.7-инчовия смартфон на Samsung, чиято линия всъщност стартира тренда с масивните екрани

Фаблетите, дефинирани като смартфони с дисплеи, по-големи от 5 инча, преди постоянно бяха обект на подигравка от страна на потребителите, които обобщаваха същността на тези устройства с понятието “тухла”. Но с еволюцията на телефоните и трансформацията им от устройства за обаждания и браузване към такива за извършване на сериозни задачи и гледане на видео с висока резолюция, визията на потребителите коренно се промени.

До преди няколко години 4.7 инча се приемаха за огромен дисплей, а днес тези устройства са наричани “мини”. Само до преди три години 4 инча бяха перфектния размер, но дори компании като Apple се решиха и преминаха към лагера на гигантските дисплеи.

sundar_pichai

През 2011 г. фаблетите отговаряха за само 1% от глобалните достави на смартфони. По данни на Strategy Analytics тази година продуктовата категория завзема 24% от пазара. Именно тези статистики принудиха Apple да пусне iPhone 6 Plus, а тази година Google също отговори на конкурентната вълна.

“Фаблетните войни текат с пълна сила и вендорите се нуждат от всяко възможно парче, което могат да получат”, каза Нейл Мостън, анализатор на мобилната индустрия за Strategy Analytics. “Големият телефон ще помогне на Google.”

Google цели да постигне няколко неща със смартфон и таблет линията Nexus. Компанията иска да продаде тези устройства на обикновените потребители, но основната целева група всъщност са разработчиците, които ги използват за тестване на приложенията си върху най-новия софтуер.

До вчера Nexus 5 беше смартфонът с най-голям дисплей на Google. Миналата година всички много се зарадваха на 5-инчовия дисплей и страхотния дизайн, аз включително. Но между Nexus 5 и Nexus 7 съществува огромна дупка, която Google запълни едва преди няколко дни. Сега Nexus 6 има 5.69-инчов екран. И това е фаблет.

“Ако Android не притежава нещо от този размер, ще се отвори дупка в портфолиото им”, каза Анкит Джаин, шеф на мобилния старт-ъп Quettra и бивш мениджър на магазина за приложения Google Play. “Google не иска да направи същата грешка, която Apple направи през последните няколко години, изпускайки търсенето на големи екрани.”

tadgusg1rtjfchdi9u8n

Флагман с топ характеристики и огромен екран определено ще помогне на компанията да достигне нови потребители и да завземе още пазарен дял.

Анализатори обясняват решението на Google за преминаването към фаблети в серията Nexus с аргументите, че на развиващите се пазари хората използват телефоните си като джобни компютри и ги заменят с десктоп PC и лаптопите.

Повече от ясно е, че Google иска да конкурира Apple и iPhone 6 Plus. Но тук възникват и някои други въпроси. Защо интернет гигантът пуска само фаблет и игнорира “мини” пазара, характерен с 4.7-инчови смартфони? Защо не бяха представени две версии – Nexus 6 и Nexus 6 Plus/Extra или нещо друго?

Можем само да гадаем какви са отговорите на тези логични въпроси, но това решение може да бъде обяснено по следния начин: Nexus линията е привлекателна само за разработчиците и това е основната целева група потребители. Разработчиците искат по-големи дисплеи с по-висока резолюция. Но защо Gogole игнорира другата група потребители, които не харесват и нямат намерение да купуват устройство с толкова голям екран? Оставям на вас да гадаете.

Google-Nexus-6-Leak

Решението на Google е преди всичко странно. Нека погледнем конкуренцията – Samsung има Galaxy Note и Galaxy S. Apple има iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Sony има толкова много варианта на смартфоните си, че… няма смисъл дори да ги изброявам. LG също постоянно пуска нови версии, за да бъде привлекателна за повече групи потребители. Тогава защо Google не дава възможността за избор – този избор, с който се слави Android, този избор, който прослави и самия гигант?

Много малко са компаниите, които имат толкова лоялни потребители, че да могат да им представят само един размер и да са сигурни, че ще успеят. Една от тях е Apple. Повече от сигурен съм, че ако Apple беше представила само iPhone 6 и беше игнорирала iPhone 6 Plus… успехът нямаше да закъснее.

Samsung, разбира се, не може да си позволи това, имайки предвид факта, че именно тя е “виновникът” за популяризирането на фаблетите като отделна продуктова категория. HTC, от друга страна, следва Apple и на този етап предлага само HTC One M8. Но положението при тях е коренно различно.

Дори Уол Стрийт Джърнъл писа наскоро, че Google се опитва директно да конкурира Apple с Nexus 6. От компанията коментираха тази теза така:

“Дълбоко уважаваме това, което Apple прави, но ние имаме много различен подход”, каза Сундар Пичай, който ръководи Android, Chrome и приложенията в Google. “С Android L ние искахме да покажем целия спектър.”

Не е ясно какво има предвид Пичай под “целия спектър”, а коментарите относно решението на Google оставям на вас.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.