Издание за маркетинг, реклама и финанси.

10 уроци за живота от Тюлените

Начало » 10 уроци за живота от Тюлените

В своята реч през 2014-та, бившият Navy SEAL адмирал William H. McRaven предлага 10 урока на завършващите в Университета на Тексас в Остин. Той подчертава няколко, които нарича със метафорични имена – урок за леглото, греблото, сърцето, бисквитката, цирка, препятствието и други.

Но какво е SEAL? Navy Seal е военният флот на САЩ, наричан още “тюлени”.

Неговата цел е била – завършващите да променят животите си към по-добро. И ако е възможно да помогнат и на други да променят техните животи. Видеото на речта в интернет вече има над два милиона гледания.

Но нека започнем с един човек: теб! Използвайте въображението си и се погледнете в огледалото. Кого виждаш? Там ли си още? Дали светът ви определя или става по друг начин? Какво е вашето легло, гребло, сърце, бисквитка, цирк, пречка, акула, тъмен момент, песен, и звънец?

Значи вие сте готови да научите тези уроци от тюлените? Тогава продължавайте да четете… Ето как можем да приложим всеки урок в нашето ежедневие.

1. Урокът на Леглото

“Ако искате да промените света, започнете като си оправите леглото.”

Оправянето на леглото може да ви изглежда просто. Но ако не започнем да правим простичките неща, как ще правим по-големите и сложните? В  армията е задължително всеки да оправя леглото си. Доста стриктно, нали? След като станем сутрин, първото нещо, което правим е да се погледнем в огледалото и да се запитаме – “Какво правя с живота си?”

Така че щом леглото е част от нашия ден, ние трябва да го започнем по правилният начин. А ако променим и оправим нещо изглеждащо ни толкова просто, можем да променим и големите неща!

2. Урокът на Групата

“Ако искате да промените света, намерете някой, който може да ви помогне.”

Тук въпросът е – “Да променя Моят свят или Нашият свят?” Хората са склонни да правят нещата заедно. Така, че би ти било по-лесно, ако си намериш другар. А ако си го открил давай напред! Колкото повече другари, толкова по-добре.

3. Урокът на Сърцето

“Ако искате да промените света, измервайте хората спрямо големината на техните сърца, а не плавници.”

Имам теория за височината и размера. Изглежда, че по-късите хора, които познавам, са склонни да положат повече усилия във всичко, което правят. Те имат по-голяма сърце вътре в себе си. Мотивацията за работа и умът могат да променят света ти.

4. Урокът да имаш лош ден

“Ако искате да промените света, променете представата си за него.”

Някои ден, без значение какво правиш, без значение колко се трудиш, нещата няма да се окажат, така както си го планирал. Провалът ще бъде важен опит, и тъй като ние не сме съвършени като човешки същества, ние трябва да се подготвим за тази ситуация.

5. Урокът за вършене на допълнителна работа

“Но ако искате да промените света, не се страхувайте от цирковете.”

“Тюлените” изпълняват ежедневна физическа тренировка. Провалилите се пехотинци се налага да работят още два часа допълнителни тренировки. Тези тренировки са така направени, че да пречупят духа на войника. Но тези, които не се отказват лесно може да подобрят издръжливостта си, ако са фокусирани. Ние всички живеем във собственициркове” в живота и те могат да бъдат изтощителни, объркващи и понякога направо депресиращи. Но въпреки това, вършейки допълнителна работа, вие ставате по-силни, по-опитни и по-уверени. Правейки минимума понякога не е достатъчно, така че правете максимално добре каквото и да е било!

6. Урокът за преодоляване на страха

“Ако искате да промените света, понякога трябва да се плъзнете с главата надолу през първото препятствие.”

Понякога дори и да се страхуваме трябва да действаме. Независимо от вида на действието. Някои не могат да плуват, други се страхуват от височини, трети от нещо друго. Но запомнете – страхът е илюзия. Страхът е плод на нашето въображение. Именно за това ние трябва да унищожим този вид съпротива в ума си.

7. Урокът за противопоставянето

Така че, ако искате да промените света, не отстъпвайте от акулите.”

Харесва ли ни или не, ние всички живеем сред “акули”. Шестият урок на (горе) McRaven ни напомня, че страхът може да намали нашите способности. Но ако сме подготвени за тези срещи с акули, ние можем да ги изненадаме. Те едва ли ще очакват нашата подготовка, нали? Повечето “акули” може да ви атакуват физически, но вие се подгответе и за психическите.

8. Урокът, че сте най-добрия, когато изпитвате трудности

“Ако искате да промените света, трябва да съберете най-доброто от себе си в трудните моменти.”

Някои от мисиите за обучение на тюлените изискват от тях да изпълняват опасни подводни операции в пълна тъмнина. През цялото си обучение пехотинците се подготвят за такива тъмни и трудни моменти. Никой не знае кога ще поеме последният си дъх. Дори и да нямате обучението, което пехотинците имат, то вие имате вашите ценности, вашата духовност, и вашите взаимоотношения, които да ви теглят напред през тези най-мрачни моменти. Не е важно как ще започнете, а как ще завършите!

9. Урокът за повишаването на гласа

Така че, ако искате да промените света, започнете да пеете, когато сте до шията в кал.”

През деветата седмица от обучението на пехотинците (известно още като Адската седмица), тюлените са изправени пред 6 безсънни дни, подложени на постоянни физически и психически натоварвания, оставящи ги буквално без дъх. Адмирал Макрейвън признава, че това е най-тежкото препятствие за войниците от Navy SEAL. Често повечето моряци се отказват, но тези които са фокусирани продължават напред!

Един ден, докато групата на McRaven е затънала до шия в калта, един от морските пехотинци започва да пее през изпитанието, а други се присъединяват към него в хор. Това беше нещо, което им давало надежда. Това беше потвърждение на това, което може да бъде, не това което е. Така че и вие можете да започнете да пеете в труден момент без значение колко сте зле. Помнете, че Слънцето изгрява всеки ден, и във всеки тунел настава светлина. Колкото и да сте затънали – можете да се изправите!

10. Урокът за звъна на звънеца

“Ако искаш да промениш света, никога, ама никога не звъни на звънеца.”

Всяко време, в което пехотинецът пожелае да спре с тренировките и да напусне, той трябва да бие звънеца. Всеки път, когато Navy SEAL иска да се откажат от тяхното обучение и оставете, всички те трябва да направите е да отидете до камбаната и тя звъни. Въпросът е: “Какъв е нашият звънец?” Нека този звънец бъде нашият последен дъх, нека всеки от нас да оцени живота си подобаващо.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.