Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Правилото на 20%: Мъдростта на Бенджамин Франклин и Исак Нютон

Начало » Правилото на 20%: Мъдростта на Бенджамин Франклин и Исак Нютон

Терминът “Еврика” за първи път е употребен от древния гръцки математик Архимед. Той тъкмо влизал във ваната, когато забелязал, че нивото на водата се надига, докато влиза в нея. Внезапното му прозрение е, че обемът на разместената вода трябва да е равен на обема на частта от тялото му, която потъва. Както историята продължава, той извиква “Еврика!” два пъти, за да отпразнува откритието си. Думата сега се използва често, за да се признае внезапно откритие или изобретение.

Най-известният пример за ситуация, която би го оправдала, би било откриването на гравитацията от Исак Нютон. От това, което знаем, в по-късните му години Нютон говори за това как виждането на ябълката да пада на земята в младостта му го накара да зададе въпросите, които вдъхновяват формулирането на неговата теория.

По същия начин, изобретяването на пеницилина от Александър Флеминг става отново почти случайно и приносът на Луи Пастьор за откриването на ваксината за пилешката хорея е продукт от подобен сеанс. Всъщност, психологът Кевин Дънбар изчислява, че 30% до 50% от всички научни открития са случайни.

Бенджамин Франклин, бащата на електроенергията, е известен със своите графици и планирането на навиците си. И все пак, в по-късните си години, той също така прави място за случайността и експериментите, за да запали творчеството си и да разшири своя опит.

В свят, който е толкова погълнат от картографирането на всяка минута от деня, какво ще стане, ако истинската тайна за производителността и пробивите се крият другаде?

Ролята и важността на Хаоса

Силата на планирането не може и не трябва да бъде подценявана. Наличието на силна стратегическа насока във всикчко, което искаш да постигнеш е първата стъпка от придвижването към правилния път. Така казано, ако това, което постоянно правиш е да планираш всяка своя стъпка ограничаваш излагането си на растеж и открития.

И както автора на една от най-продаваните книги в света “Черен лебед” Насим Никълъс Талеб казва:

Някои неща се възползват от шоковете. Те процъфтяват и растат, когато са изложени на нестабилност, случайност, разстройство, стресови фактори и любов, приключение, риск и несигурност.

Това се отнася особено за нас като хора не само защото случайността и хаосът могат да доведат до творческо прозрение, но по-важното е, че има някои неща, които не можем да разберем и приложим към живота си, освен ако не ги преживеем в избрани ситуации.

Ако в момента нямаш деца, опитай се да попиташ родител това какво е да си майка или баща и как това те променя. Те могат да съберат поредица от думи и тези думи дори може да предизвикат емоция у теб, но няма нищо, което някой може да каже, за да те подготви за нещо толкова голямо, докато не го изпиташ наистина.

Също така има много неща, които не можем да планираме.

Отиди на концерт, например.

Представяне на Правилото на 20%

Едно от най-интересните неща за мен са случайностите. Истината е, че не вярвам в тях. Но това е друга тема. Думата първоначално е измислена от Хорас Уолполе в писмо до приятел и всъщност представлява приятна изненада. Нещо случайно, но приветствано. Цялата идея е, че тя не може да бъде проектирана или планирана. Така казано, възможно е да се подхранят условията, необходими за да се получи формата.

Едно от нещата, които се опитвам да правя сравнително редовно, е да въведа умишлено смущение в моя график и моите планове. Целта ми е около 20% от моя живот, независимо дали се измерва в седмици или месеци, да бъде напълно случайно. Някои дни това може да означава да изям своята вечеря в колата преди да се прибера вкъщи, а в други случаи да тръгна на внезапно пътуване някъде.

Моят критерий за това е простичък. Ако съм събудил и направил същото нещо в продължение на много последователни дни, ще оставя ума си да се разхожда на случайни възможности, които мога да преследвам. Ако ми харесва мисълта за нещо и това е възможно, като се има предвид исканията на моя живот, отивам и го правя.

Няколко идеи за неща, които трябва да направиш, могат да включват:

  • Пътуване на място, където не си ходил до сега през уикенда
  • Случайно изследване на части от града ти, които в други случаи не би направил
  • Непринудени разговори с непознати на различни места
  • Да пробваш нещо, което смяташ за страшно или нещо, което “не е за теб”

Сега не мога да обещая, че някое от тези неща внезапно ще промени живота ти. В подобни моменти от живота ми, съм се научил да оценявам неща, които до преди това не съм оценявал. Това кара перспективата ми да се променя, както и възгледите ми. Понякога, случайността е нещо повече от подарък, който трябва да приемем.

Направи го за себе си

Докато изследователите от известно време знаят, че случайните преживявания играят важна роля в творческото и продуктивното прозрение истината е, че има нещо повече в него.

Предполага се, че падането на тази ябълка е направила доста за Нютон и че експериментацията, която Франклин е опитвал, му е помогнала да извлече повече от личните си приключения и работни проекти. Но тези неща били възможни само защото те са били предварително подготвени за тях.

Планирането и стратегическото мислене са важни части от живота. Но има неща, които просто лежат извън техния обхват. Някои преживявания не могат да бъдат интернализирани, докато не бъдат изложени на случаен принцип.

Докато много от нас си мислят, че се познават добре, истината е, че в повечето случаи не знаем какво искаме или какво харесваме до момента, в който наистина се появи възможността да го направим.

Независимо дали искаш да отделиш 20% от живота си за проучване, това зависи от теб. Но няма съмнение, че известното излагане на “смущения” в живота ти може да доведе до мощни и понякога дори трансформативни преживявания.

Може би, се чувстваш заседнал. В дупка. Може би, правиш едни и същи неща от дълго време. Може би, е време за промяна и трябва да направиш нещо ново и интересно. Нещо по-вълнуващо. Каквото и да е, хаосът може да помогне.

Покажи любов
  • 3
    Shares

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.