Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Начало » Meerkat vs Periscope – кое е по-добро за теб?

Meerkat vs Periscope – кое е по-добро за теб?

Meerkat vs Periscope – кое е по-добро за теб?

В света на мобилният стрийминг две приложения са влезли в ожесточена битка за вниманието на потребителите, за да предложат най-доброто изживяване на тези, които предлагат съдържание за своите зрители. И Meerkat, и Periscope имат своите големи предимства. Но кое е правилното за теб?

Meerkat бяха първите, които се появиха на пазара, докато Periscope малко след своя старт бяха придобити от Twitter, което им даде малко предимство пред конкурента им. След като Periscope спечелиха малкото си предимство благодарени на компанията майка Twitter, Meerkat се върнаха в играта като позволиха интеграция с Facebook в приложението си.

Общото между двете приложения

Нека започна с това какви са общите неща около двете приложения. На първо място това са приложения за стрийминг на живо благодарение на мобилно устройство. И двете са достъпни за Android и iOS устройства.

От потребителска гледна точка и двете приложения – Meerkat & Periscope позволяват на зрителите да коментират и задават въпроси по време на живия стрийминг. И двете разполагат с функция подобна на чат по време на живото предаване.

И така, като цяло това са главните неща, по които двете приложения си приличат. За това ще погледнем и двете по отделно, за да решиш кое от тях е по-добро за теб и твоята компания.

Periscope

Както споменах малко по-рано – Periscope е собственост на Twitter. И благодарение на това тя се възползва от платформата, която компанията майка предоставя. Periscope върви гладко, интерфейсът му е стабилен, лек и удобен за използване. Недостатъкът е, че Periscope работи само с Twitter, което не е много добре поне според мен.

Periscope предлага един куп функции, които ще бъдат много полезни за community мениджърите и специалистите по social media маркетинг. Например, приложението осигурява незабавни данни веднага след като излъчването е свършило, което ти позволява да следиш колко души са гледали стрийма, колко харесвания си събрал и има ли коментари видеото.

Periscope също позволява да се възпроизвеждат стриймове, които са приключили през последните 24 часа. Това е едно от най-добрите силни страни на приложението, тъй като по данни на компанията повечето потребители гледат повторенията, отколкото да се включват в живите предавания.

Meerkat

Meerkat стартираха първи, но почти изчезнаха, когато Twitter придоби Periscope и реши да дръпне щепсела от Meerkat. Няколко месеца по-късно, Meerkat все още е жив, въпреки че не е толкова популярен, както беше в началото. Последният му ъпдейт позволява да се интегрира със социалната мрежа Facebook, което атакува по някакъв начин прекия конкурент Periscope, които използват директната интеграция с Twitter.

И това е, което също го прави различен и интересен. С Meerkat няма да получиш много данни, нито ще бъдеш в състояние да прегледаш миналите си потоци след като е приключило живото предаване. Но тук идва друг плюс за сметка на недостатъка с данните. Meerkat предоставя възможност за embed-ване на предаването навсякъде в мрежата. 

Освен това, предвид факта, че се позволява интегриране с Facebook, може да публикуваш живия си поток директно във фен страниците си. А Periscope не позволява такава функция за Twitter, което дава мини предимство на Meerkat по отношение на тази опция.

Нека споделя и един от минусите на Meerkat. А то е, че живия стриймин идва с тридесет секунди закъснение за потребители независимо от добрата интернет връзка, която може да имаш. Разбира се, това може да се превърне в плюс в редкия случай, когато нещата не вървят добре по време на събитието на живо.

Извод

И Meerkat, и Periscope са много интересни приложения в днешния бързо движещ се натрапчив свят. Компаниите, които овладеят до съвършенство този нов вид съдържание със сигурност ще изградят по-добра връзка със своите последователи.

Избирайки кое от двете да използваш за своите нужди трябва да имаш предвид нещата, които изброих по-горе. Факт е, че в момента Periscope е приложението, което надделява над своя конкурент и има повече потребители, които са го свалили и използват.

wersm-topsy-periscope-meerkat

Все пак, ако все още не си сигурен кое да използваш – виж къде е твоята аудитория и направи решението си благодарение на това.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.