Издание за маркетинг, реклама и финанси.

LinkedIn Ads: Как да стартираш първата си кампания

Начало » LinkedIn Ads: Как да стартираш първата си кампания

Достигането до нови лийдове може да бъде доста трудно. А достигането до нови лийдове на приемлива cost-per-lead (CPL) на моменти може да бъде невъзможно… Но целта на един маркетинг експерт, е винаги да подобрява цената за лийд.

Нещо повече, конкуренцията е жестока. Интернет се развива, а наградите отиват при онези, които се адаптират най-бързо. И така, как може да изпревариш конкуренцията и последователно да въвеждаш нови продукти на приемлива цена?

Тук в MarketKing.bg често говорим за Instagram Ads & Facebook Ads, но истината е, че и LinkedIn е много важна платформа за бизнеса. LinkedIn Ads е много важна платформа, където можем да позиционираме бизнеса си, за да достигаме до повече потенциални клиенти.

С над 500 милиона професионалисти, LinkedIn е водещият социален канал за B2B специалисти. Всъщност 80% от B2B маркетинг лийдовете от социалните медии идват точно чрез LinkedIn и 92% от B2B специалистите предпочитат да използват платформата над всички останали.

LinkedIn Ads се превърна във важен инструмент за B2B специалистите.

В тази статия ще научиш за различните типове реклами в LinkedIn и как да настроиш първата си рекламна кампания.

Първо, обяснение на някои Linkedin рекламни акроними

Pay per click (PPC)

PPC се използва в доста рекламни платформи, както и в LinkedIn. Използва се, когато даден потребител кликне на самата реклама в сайта. PPC на LinkedIn е много мощен инструмент за B2B продажби, тъй като насочването на реклами ти позволява да избираш позициите, индустрията, размера на компанията и т.н., на хората, на които искаш да се показва рекламата.

LinkedIn Impressions

Импресиите са броят пъти, когато публикация или реклама от LinkedIn се появява в новинарския поток на потребител на LinkedIn, докато те скролват. Това не означава непременно, че всеки човек ще види актуализацията, тъй като това би било невъзможно да се докладва, но дава индикация за потенциалния обхват на твоята реклама в LinkedIn.

Cost per click (CPC)

CPC е максималната цена, която си склонен да платиш за клик на твоята реклама в LinkedIn. Това означава, че ако максималната ти цена е примерно 4 долара за клик, всеки клик ще харчи до 4 долара, но ако конкурентите ти плащат повече, то техните реклами ще се показват повече. Колкото по-конкурентни са ключовите думи, толкова по-висока ще бъде цената.

Cost per 1000 impressions (CPM)

За дисплейна реклама в LinkedIn, може да зададеш максимален бюджет, който си готов да платиш за 1000 показвания в дисплейната мрежа, независимо от броя на кликванията, които получаваш. Това е страхотна стратегия, ако се стремиш да повишиш осведомеността за марката чрез платформата.

Click trough rate (CPR)

Това е съотношението на кликванията към импресиите на рекламите в LinkedIn. Колкото по-висок е CTR, толкова по-добре, тъй като това означава, че повече хора, които виждат рекламата ти, кликват върху нея. Може да намалиш цената на рекламите в LinkedIn, като подобриш CTR. Наличието на CTR по-високо от 3% за текстовите реклами се разглежда като добро в повечето индустрии.

Типове реклама в LinkedIn

Независимо дали търсиш работа, инфлуенсъри, контрактори, мениджъри или други, LinkedIn предлага много начини да достигнеш до целевия си пазар.

Има две опции за реклама в LinkedIn:

 • Self-serve LinkedIn ads: Със self-serve реклами, може да създаваш и публикуваш свои собствени реклами чрез Мениджъра на кампаниите в LinkedIn.
 • LinkedIn partner solutions: По-големият бизнес може да разговаря с експерт в LinkedIn, за да получи достъп до премиум реклами.

В тази статия ще се фокусираме единствено върху рекламната опция на LinkedIn за самообслужване, за да стартираш възможно най-бързо.

Тези реклами за самообслужване дават възможност да таргетираш потребителите на всички устройства по фактори като местоположение, фирма, заглавие, функция на работа, училище, пол и възраст.

Има три типа self-serve реклами в LinkedIn:

 1. Спонсорирано съдържание
 2. Текстови реклами
 3. Спонсориран мейл

LinkedIn Ads

Само да отбележим, че има три други типа реклами в LinkedIn, които няма да бъдат обсъждани в тази статия. Това са Direct Sponsored Content, Dynamic Ads & Lead Generation Forms.

Какво е LinkedIn Sponsored Content?

Спонсорираното съдържание позволява да популяризираш публикации във фирмената страница към целева аудитория в LinkedIn. Тези реклами се появяват в новинарския поток на LinkedIn заедно със съдържанието, което членовете на LinkedIn са споделили.

Може да използваш спонсорираното съдържание, за да разшириш своите промоции, презентации в SlideShare, блог постове или видеосъдържание.

Защо да използваш спонсорирано съдържание в LinkedIn? Защото този тип реклама се появява в новинарския поток на потребителите заедно с други ъпдейти, които я правят ненатрапчива. Също така, опцията позволява добавяне на голямо изображение, което да грабне вниманието на потребителите.

Какво е LinkedIn Text ads?

Текстовите реклами се настройват и управляват бързо и лесно. Тези реклами позволяват да насочваш трафик към уебсайта или страницата на компанията в LinkedIn. Текстовите реклами в LinkedIn се показват в страничната лента на потребителските новини и Messenger на LinkedIn.

LinkedIn Text ads

Текстовите реклами се показват в три групи, обикновено под заглавиe „Реклами, които може да се интересуваш“ или „Промотирани“. Важно е да се отбележим, че те се показват само на десктоп устройства.

Защо да използваш текстови реклами? Те са страхотен инструмент за грабване на вниманието, защото се появяват винаги в страничната лента на сайта, дори когато потребителите скролват в потока от новини.

Какво е LinkedIn Sponsored InMail Ads?

Спонсорираният InMail позволява да изпращаш персонализирани съобщения до целевите потребители на LinkedIn чрез LinkedIn Messenger и рекламите се появяват по същия начин като обикновените съобщения. Тези съобщения включват персонализируем ред на темата, основния текст и бутон с призив за действие.

Защо да използваш Sponsored InMail? Това е фантастична опция за бизнесите, които целят по-личен досег до своите потребители. Нещо повече, всеки потребител на LinkedIn може да получи само едно спонсорирано InMail съобщение в рамките на 45 дни. Това гарантира, че потребителите не са бомбардирани с твърде много реклами, така че спонсорирания InMail ще се открои от другите реклами.

Имам ли нужда от бизнес страница, за да пускам реклами в LinkedIn?

Не, няма нужда от бизнес страница, за да пускаш реклами от LinkedIn. Но ако не си консултант или на свободна практика, най-добре е да създадеш такава и да увеличиш аудиторията си, преди да използваш реклами в LinkedIn.

По този начин ще може да тестваш оферти и публикации, за да видиш дали те резонират с аудиторията ти, преди да рекламираш в платформата.

Има няколко изисквания, които трябва да изпълниш, преди да може да създадещ страница на компанията в LinkedIn. Трябва да:

 • Създай личен профил с твоите истински имена.
 • Попълни профила си и спечели значки „Intermediate“ или „All-Star“.
 • Бъди служител или собственик на компанията и позицията ти да е посочена в секцията „Опит“ в потребителския профил.
 • Имаш връзки с други потребители в потребителския си профил.
 • Добави и потвърди имейл адрес на фирмата в профила си.
 • Използвай имейл домейн, който е уникален за компанията.

Сега, ако вече имаш профил в LinkedIn, вероятно вече ще отговаряш на повечето от тези изисквания. След като тези изисквания бъдат изпълнени, създаването на фирмена страница е много лесно.

Как да създадеш първата си реклама в LinkedIn?

Сега, след като знаеш какви типове самостоятелни реклами на LinkedIn са налице и си настроил страницата на фирмата си, нека се потопим в това как да рекламираш в LinkedIn.

В тази статия ще се съсредоточим върху спонсорираното съдържание. (Все пак в MarketKing се стремим да предоставяме топ съдържание)

Ето защо: Всяка седмица съдържанието в емисията на LinkedIn се вижда 9 милиарда пъти. Плюс това, от 250-те милиона активни потребители на LinkedIn месечно, само 3 милиона споделят съдържание на седмична база – това е малко над 1% от месечните потребители.

Ето 8 стъпки за създаване на успешна реклама в LinkedIn:

1. Стартираме с LinkedIn campaign manager

За да стартираме, трябва да отидем на следната страница и да натиснем “Get Started” бутона.

След това продължаваме, като натиснем бутона “Get started with self-serve”.

2. Избери си рекламен формат

След това идва страницата, където ще трябва да избереш рекламния формат за своята кампания. Както споменах, ще се съсредоточим върху Sponsored Content.

3. Настрой своята рекламна кампания

Сега е време да дадеш име за кампанията си. Това е само за справка, затова предостави много информация. По този начин, ако в бъдеще имаш много реклами в LinkedIn, ще може лесно да ги различиш.

Препоръчвам да включиш името на твоята оферта или промоция и кратко резюме на конкретната аудитория, към която ще насочиш рекламата.

За Sponsored Content, ще бъдеш попитан за това какво искаш да постигнеш с кампанията си. Опциите са три:

 1. Изпрати хора към своя уебсайт
 2. Събиране на лийдове с LinkedIn Lead Gen Forms
 3. Получаване на видео гледания

След това идва моментът, в който трябва да изберем рекламен формат. И тук идват три възможности – Статия, Carousel и видео.

4. Създаване на рекламата

Натискаме “Create Sponsored Content”, за да създадем рекламата си. Избираме рекламата си. Още веднъж, това е само за вътрешна употреба, така че не се колебай да добавиш достатъчно информация.

След това качваш изображението си, като кликнете върху иконата на камерата и въвеждаш текста, който искаш да се показва в рекламата със спонсорирано съдържание.

И накрая, не забравяй да включиш подканваща фраза и връзка към уебсайта или съдържанието си, ако това е твоята цел.

5. LinkedIn Ad таргетинг опции

Както рекламите във Facebook, LinkedIn предлага на маркетинг специалистите богат избор от опции за насочване към много специфични потребители. Това е страхотно. 

Колкото по-конкретен е целевия пазар, толкова повече може да приспособиш своите съобщения към тях. Това води до по-висок процент на реализации, тъй като рекламите ти ще бъдат изключително подходящи за потребителите, които ги виждат.

Можеш да таргерираш рекламите си по следните критерий:

 • Локация
 • Име на компанията, индустрия и големина
 • Позиция, функция и стаж
 • Училище, степен на образование
 • Пол и години
 • Годишен опит
 • Компания и последователи
 • Членове на групи

Важно е да се отбележим, че не е необходимо да използваш всички тези опции – но отново подробното насочване на реклами в LinkedIn води до по-подходящи реклами и по-висока възвръщаемост на инвестициите (ROI).

За щастие, процесът на таргетиране на рекламите ти е един и същ за спонсорираното съдържание и за текстовите реклами. Може също да запазиш целевата си аудитория като шаблон, за да улесниш създаването на бъдещи кампании.

След като избереш аудиторията си, Мениджърът на кампаниите в LinkedIn ще обобщи подробностите в страничната лента.

Тук ще може да видиш колко голяма е твоята прогнозна целева аудитория и да направиш необходимите промени.

6. Конфигуриране на опциите за офериране и датите на кампанията

Преди да избереш опциите си за офериране, трябва да избереш това как да оптимизираш кампанията си. LinkedIn предоставя три опции:

 • Осведоменост
 • Уебсайт посещения
 • Уебсайт конверсии

7. Добавяне на начин на плащане

За да завършиш настройката на рекламата си в LinkedIn и да стартираш кампанията си, трябва да въведеш данните си за плащане. Просто добави данните си, кликни върху „Review order“ и след като всичко е окей, стартирай кампанията си.

LinkedIn обикновено трябва да одобри рекламата, преди тя да бъде пусната в действие, но след като това стане, състезанието стартира!

8. Измерване и оптимизиране

Успешните рекламни кампании винаги са в процес на разработване. Обикновено са необходими много проби и грешки. Затова се увери, че експериментираш и се увери, че кампанията ти се представя добре преди да вложиш голям бюджет в нея.

Важно е да следиш как върви кампанията ти дашборда на LinkedIn Campaign monitor.

Тук LinkedIn предоставя набор от показатели, които може да видиш в различни графики, за да ти помогнат да измериш и оптимизираш кампаниите си – включително импресии, кликвания, реализации и разходи.

Поздравления! Сега вече стартира първата си рекламна кампания в LinkedIn!

Заключителни думи

Каквито и да са твоите бизнес цели, различните видове реклами и инструменти за насочване в LinkedIn предоставят невероятна възможност за B2B търговците. Затова се увери, че си впрегнал силата на тази платформа, за да осигуриш постоянно нови потенциални клиенти на приемлива цена и да развиваш бизнеса си.

Как планираш да използваш рекламите в LinkedIn, за да развиеш бизнеса си? Сподели ни в коментарите долу!

Покажи любов
 • 17
  Shares

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.