Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Кои книги да прочетем през 2015 година?

Начало » Кои книги да прочетем през 2015 година?

Наближава края на годината. За много от нас това е време за размисъл, време за осмисляне на нещата, които са се случили през годината, време за поставяне на нови цели за изпълнение през новата година.

Аз лично много обичам да чета. Не знам за вас, но това е нещо, което винаги ми е доставяло удоволствие. Спомням си като малък, когато в края на учебната година учителката ни даваше списък с книги, които да прочетем през лятната ваканция. Аз правех всичко възможно да изнамеря книгите и да прочета всички от списъка.

Любовта ми към книгите не е спирала от тогава. От няколко години си правя списък с книгите, които искам да прочета, а в тази статия ще ви споделя тези, които искам да прочета през новата 2015 година.

За всяка от тези книги съм прочел различни отзиви, коментари, но не винаги това е най-важното. Всеки има различен вкус и няма как да разбере дали нещо му харесва, ако преди това не го изпробва.

1) “Убийства в Манхам” – Саймън Бекет

До сега не съм чел криминални книги, но съм решил да пробвам повечето жанрове, а сега е ред именно на трилъра. Всички отзиви, които прочетох за книгите на Бекет бяха изключително положителни.

Книгата е доста добра. Има нещо британско в нея, напомня за Шерлок Холмс и д-р Уотсън или за популярен телевизионен сериал. Чете се на един дъх.

Аз много отдавана си взех книгата и е много интересна, препоръчвам я!

Това са малка част от рецензиите на потребители, които четат книгите на Бекет и в частност “Убийства в Манхам”. Главният герой в романа е Дейвид Хънтър – професионалист по въпросите за смъртта! А действието се развива в Манхам – тихо селце в дълбока британска провинция, където животът е прост, всички се познават и никак не обичат промените.

2) “Те живеят в нощта” – Денис Лихейн

Това е една книга, която исках да прочета през тази година, но все нямах възможност да си я купя и да я прочета. Ето за това остава да го направя през новата 2015 година. И  тук коментарите са доста топли.

„Те живеят в нощта” е “Кръстникът” за мислещите хора.“ – Стивън Кинг

„Това е не само блестящ гангстерски трилър; това е блестящо писателско постижение, точка.“ – The Independent

„Мистериозна, с гибелна нотка, романтична и едновременно злокобна, тази гангстерска сага далеч надхвърля стандартите на жанра. Перото на Лихейн притежава размах, който превръща всяко изречение в читателско удоволствие.“ – The New York Times

Главният герой в тази книга е Джо Кофлин, който от дребен крадец се превръща в най-успешния контрабандист на ром в Америка. Действието се развива в началото на 20 век, времето на Голямата депресия и Сухия режим, когато контрабандата на алкохол и организираната престъпност в САЩ процъфтяват.

3) “Шепотът на мъртвите” – Саймън Бекет

Втора книга на Саймън Бекет в списъка ми за прочитане. Определено май наблягам на криминалните романи, а това е третата книга – трилър.

“Феновете на Саймън Бекет знаят какво да очакват. Нека по-изнежените мъдро прескочат тази книга, а ние ценителите ще се оставим на зловещата тръпка на съспенса.” – The Sunday Times

“Интелигентно и красиво написани, трилърите на Бекет хващат от първите страници.” – Sunday Express

“Всеки следващ роман е все по-напрегнат и задъхан… Бекет се превръща в утвърден майстор в жанра!” – Daily Mail

Бекет определено майсторски дирижира съспенса и напрежението. Това една от книгите продължения на серията от романи за Дейвид Хънтър. В тази част той е въвлечен в бруталната реалност на един извратен човешки мозък, обсебен от това как точно настъпва смъртта.

e1b029502acd3ebc395af825c2646b63

4) “Кодекс на пича” – Барни Стинсън

Да, тази книга наистина съществува. Със сигурност мога да нарека себе си един от най-големите фенове на сериала “Как се запознах с майка ви”. “Кодекс на пича” е написан от създателите на сериала – Картър Бейс, Крейг Томас и Мат Кун.

Книгата е бестселър на “New York Times”. Главният й герой разбира се е Барни Стинсън. Книгата съдържа 150 правила, оформени като членове на кодекс, които регламентират какво трябва и какво не трябва да правят истинските пичове.

5) “Август” – Джон Уилямс

Това е първата историческа книга в този списък, но със сигурност няма да е последната. Голям фен съм на историята и винаги съм я обичал като предмет в училище. Сега е ред да започна някой исторически роман, а “Август” е първа в списъка.

Според “Уошингтън Поуст” това е “най-добрият исторически роман, писан някога от американец”, и за него Джон Уилямс е удостоен с най-престижното отличие в САЩ – Националната литературна награда.

6) “Мария Терезия” – Габриеле Мари Кристен

Втората от историческите книги в този списък. Книга за живота между трона и любовта. Разказва се за едно 14-годишно момиче в двореца “Хофбург”.

Момичето е първородната дъщеря на императора на Свещената Римска империя и е предопределено да стане императрица, ако не се появи наследник от мъжки пол. И защото е имало неблагоразумието да се влюби до полуда в младеж без шансове за корона.

Мария Терезия Австрийска и Франц Стефан Лотарингски… Съдбата този път е на страната на влюбените. Дали от бащинска обич, или все още с надеждата да се сдобие със син, Карл VI разрешава на дъщеря си да се омъжи за своя любим…

7) “Изабела. Смелото сърце на Франция” – Колин Фалконър

“Винаги са я учили, че трябва да се подчинява. Сега трябва да се научи да се бунтува.” Така започва историята на Изабела – красива френска принцеса, която се омъжва за краля на Англия, само за да открие, че той пази ужасна тайна. Това е историята на Изабела, единствената жена, нападнала Англия и успяла да я покори.

9f4cbd0f091f72a41686765994d256de

8) “Мадам Дьо Помпадур” – Клаудия Циглер

Отново от серията исторически книги. Мадам Дьо Помпадур… Едва ли има друго име в историята, чието споменаване да събужда толкова противоречиви представи и толкова емоционални фантазии. Мадам Дьо Помпадур… Една жена, мразена до смърт от хиляди и обичана до полуда от един – от краля на Франция.

9) “Нощите на османската принцеса” – Линда Лафърти

Една от любимите ми части на историята – Османската империя. И това не е само, защото съм турчин, но просто силно харесвам историите на големите империи – Рим, Османската империя, Англия, Франция, Испания, даже и малко от Русия.

Книгата съдържа политически интриги, противоречиви човешки страсти и магията на любовта в стила “1001 нощи”. Главен герой тук е принцеса Есма Султан, любимата сестра на султан Махмуд Втори. А действията се развиват в Константинопол през 1826 година.

10) “Кой ще заплаче, когато умреш” – Робин Шарма

Това със сигурност е любимият ми автор – Робин Шарма. Той е автор на бестселърите “Монахът, който продаде своето ферари” и “Лидерът, който нямаше титла”.

“Родил си се с плач, докато всички са се радвали. Живей така, че когато умираш, всички да плачат, а ти да се радваш.” – Стара санскритска поговорка. Интересна мисъл, която е част от същността на книгата. Житейски уроци, написани като продължение на “Монахът, който продаде своето ферари”.

Получи се един доста дълъг списък. Изобщо не подозирах, че ще стигна до 10 книги, идеята беше само 5. Но ето, че станаха наистина десетина. Ако вие сте чели някои от тези горе може да споделите и вашето мнение или може да ми препоръчате вашите фаворити.

Покажи любов
  • 10
    Shares

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.