Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Как да стартираш дропшипинг бизнес през 2019 година?

Начало » Как да стартираш дропшипинг бизнес през 2019 година?

Стартирането на дропшипинг бизнес е страхотен старт към предприемаческото приключение. Чрез този метод ще можеш да продаваш избрани продукти, да слагаш свои собствени цени и да развиеш свой бранд. А най-хубавото е, че дори не плащаш за инвентара преди фактически да го продадеш. Ако наистина бачкаш здраво, можеш да изградиш доста успешен бранд и бизнес. В тази статия ще ти обясня как да стартираш свой собствен дропшипинг бизнес. Ще ти обясня какво е дропшипинг, как да намериш точните продукти за продаване и ще ти споделя няколко нискобюджетни маркетинг съвети, които да приложиш в началото.

Какво е най-просто казано “дропшипинг”?

Дропшипинг бизнесът е бизнес модел, при който продаваш дадени продукти, които лично не притежаваш, но изпращаш на купувача, когато той направи покупка. Твоят “доставчик” доставя съответната стока на купувача от твое име.

Как работи този бизнес модел?

Има три ключови играча при дропшипинг модела – производителя, търговеца на дребно (ти) и клиента. Ролята на производителя в бизнеса с dropshipping включва създаването на продукти, извършване на инвентаризация, доставка на продукти на клиентите от името на търговеца на дребно (от твое име), замяна на дефектни продукти и възстановяване на наличностите. Те продават продукти на търговеца на дребно на цени на едро, приемайки риска от непродадени стоки.

Търговецът на дребно, продава продуктите на производителя на уебсайта си под собствената си марка. Негова е отговорността за избиране и маркетиране на продуктите. Освен това те отговарят и за управлението на запитванията и жалбите на клиентите.

Клиентът купува продуктите директно от търговеца на дребно. Ако възникнат въпроси или проблеми, те се свързват с търговеца, от когото са закупили продукта. Следователно, отговорността е на търговеца, който продава стоките. 

Къде можеш да намериш дропшипинг бизнеси?

Можеш да намериш дропшипинг бизнес, които се продават в маркетплейса на Shopify – Exchange. Те имат голяма колекция от онлайн магазини с различни ценови диапазони и ниши, от които можеш да избираш в зависимост от твоя бюджет и интереси. У нас има страхотна алтернатива на западните брандове и това е ShopMania Biz. Там можеш да си направиш сам онлайн магазин и да продаваш продуктите си навсякъде.

При избора на онлайн магазин за покупка, вземи предвид разходите, дизайна, възрастта на уебсайта и домейна, колко пари е направил, популярността на нишата, наказанията и вида на бизнеса.

#1 Цената

Важно е да решиш дали имаш достатъчно средства за покупка на готов магазин и пари, които да инвестираш след това в него. Ако отговорът е да, колко голям е този бюджет и коя част за какво можеш да отделиш. Каква цена си готов да платиш? Има ли възможност за преговаряне?

#2 Дизайнът

Изглежда ли сайта добре направен професионално или просто от някой, който цели бърза продажба? Дали дизайнът е с адаптивен дизайн за всички устройства? Струва ли си съответната цена?

#3 Възрастта на сайта и домейна

В платформата Exchange можеш да търсиш дропшипинг бизнеси по критерии за възраст на сайта. Старите сайтове са много по-добри от новите, заради по-голямата възможност за ранкване в търсенето на Google.

#4 Колко пари е направил съответния сайт?

Понякога много лесно можеш да забелезиш, че някой магазин е направил доста голяма сума от продажби. Но в други случаи е добре да попиташ продавача колко пари е правил в най-доброто си време сайта и какви пари изкарва в момента. Това ще ти помогне да разбереш дали бизнесът с dropshipping на съответния сайт расте или умира.

#5 Популярност на нишата

Със сигурност не искаш да продаваш fidget спинъри вече. Въпреки това, ако даден магазин е евъргрийн стоки и има трендови продукти в него, той може да се справи доста добре. Широките теми (красотата) са склонни да се представят по-добре от магазините около конкретен тип продукт (четки за грим).

#6 Наказания от търсещите машини

Преди да купиш готов сайт за dropshipping, трябва да провериш дали той не е наказан. Можете да използвате инструмент като Is My Website Penalized, за да определиш дали даден уебсайт е бил наказан от Google. Ако даден магазин е наказан, може да ти е по-трудно да премахнеш бана и да го класираш отново в търсачките. Също така, трябва да попиташ дали е рекламирал във Facebook и ако отговорът е положителен – дали има наказания и там.

#7 Тип на бизнеса

Ако планираш да купите бизнес за dropshipping, трябва да избереш dropshipping в Exchange. Други опции може да изискват от теб да купиш и задържиш инвентар, който може да струва повече пари в дългосрочен план.

Как да стартираш дропшипинг бизнес в три стъпки?

Избери правилните бизнес идеи!

Истината е, че има голямо значение какво продаваш. Трябва да отделите известно време, за да намерите най-добрите идеи за дропшипинг. Повечето хора биха ти казали да избереш ниша, по която имаш страст. Но това е вярно само наполовина. Става дума за комбинация от печалба и страст, изкривена от печалбата. Факт е, че най-успешните дропшипинг бизнес идеи са тези, които правят най-големи продажби. Много по-лесно ще се пристрастиш, когато започнеш да прави добри пари.

Нелогично е да влезеш в ниша с никаква конкуренция. Човек като Питър Тийл би ти казал обратното. Но за дропшипинг, по-скоро това не е валидно. Фитнес, мода, бижута, красота, технологии, чанти и раници са някои от евъргрийн нишите, които продължавам да виждам с най-добрите онлайн магазини.

Ако сам искаш да откриеш точните бизнес идеи и продукти за продаване, обърни внимание на тези неща?

 • Google Trends е чудесен инструмент, за да разберете дали една ниша върви нагоре или надолу. Само по себе си обаче не е достатъчно да се определи дали дадена ниша е жизнеспособна или не. Някои ниши може да са на възходяща тенденция, но да нямат достатъчно обем на търсене, за да  се гарантира популярността им.
 • Използвай Google Keyword Planner. С него можеш да провериш търсенията на даени ключови думи и изрази.
 • Ловувай в социалните мрежи. Можеш да попаднеш на добри идеи за продукти в социалните мрежи. Често се случва различните бизнеси да рекламират продуктите си там, което може да използваш за своя бранд.
 • Прегледай популярни сайтове в избраната ниша. Например, ако си избрал модата като ниша, разгледай няколко сайта на известни брандове и техните категории, където се предлагат популярни продукти. Това ще ти помогне да разбереш какви тенденции трябва да добавиш към магазина си в момента. Можеш също да преглеждаш най-продаваните продукти в магазина, за да намериш най-добрите продукти за продажба.
 • Провери обема на поръчките за продукти в AliExpress. Ако планираш да пускаш дропшипинг продукти от AliExpress, можеш да преглеждаш продуктите въз основа на обема им, за да разбереш колко популярни са те. Докато числата в диапазона от 10 000 и нагоре са страхотни, обикновено намирам, че обемът на поръчките на продукти от 1000 до 5000 работи доста добре от гледна точка на продажбите.

Понякога най-добрите продукти за продаване чрез дропшипинг не са трендващи. Например, дънковите облекла са тенденция в модната ниша. Изкуствените мигли са тенденция в рамките на нишата за красота. Кейсовете са тенденция в рамките на нишата с телефони.

Изгради дропшипинг бизнеса

Съществуват няколко компонента за изграждането на страхотен бизнес с dropshipping по правилния начин. Ето няколко от тях:

 • Домейн име. Изборът на добро домейн име е от изключителна важност, когато изграждаш бранд в дългосрочен план. Можеш да използваш различни безплатни генератори за имена, но най-добре се оказва стария брейнсторминг с лист и химикал в ръка. Важно е да купиш .com домейна, когато продаваш в цял свят, но в днешно време е трудно да закупиш избрания .com домейн. Понякога можеш да направиш компромис, като закупиш .net или .org. Ако пък продаваш локално в границите на България – добро решение ще бъде нашия си .bg домейн.
 • Използвай страхотен готов темплейт или наеми професионалисти да ти изградят. Както споменах вече, много е важно твоят сайт да има добър дизайн. Ако изполваш готови системи, като WordPress, Magento, Shopify или други, можеш да си избереш между многобройните варианти, които се предлагат. Но, ако искаш нещо custom, ще трябва да наемеш добър специалист, ако нямаш нужните умения да го направиш сам.

Имаш нужда от уеб сайт, но не искаш да плащаш големи суми за създаването му? Свържи се с нас от MarketKing.bg, за да изградим сайтът, който ще те отличи от конкуренцията!

Маркетирай дропшипинг бизнеса си по всички възможни начини

И така, когато си избрал продукта или продуктите, които ще продаваш, създал си сайта, където ще се поместят те, следва третата стъпка. И тя е – маркетирането. Така че не продължавай да правиш промени в дизайна на магазина си и да се преструваш, че правиш подобрения. Не се страхувай да започнеш. Чувството от първата продажба е едно от най-хубавите, които можеш да изпиташ.

Ако току-що започваш, вероятно си на този изключително строг бюджет. Някои от най-добрите ми идеи за маркетинг идват точно в тези супер скромни моменти.

 • Facebook Ads. Знам, че може да бъде изкушаващо да се пръснеш 500 долара за реклами във Facebook. Много предприемачи си мислят, че биха направили много пари от продажби, ако го направят. Истината е, че това винаги може да се случи, но няма гаранция. В началото е добре да започнеш с по-малки суми. Трябва да запазиш бюджета си ниско в началото, за да можете да си позволиш експерименти. Дори не знаеш кой от продуктите ти ще бъде най-добре продаван. Създай няколко реклами, за да разбереш кой продукт се продава най-добре.
 • Ретаргетинг. За тези с най-ниските бюджети, обичам да казвам, че ретаргетингът е страхотно оръжие. Тази реклама работи чудесно, ако имате вече изграден добър трафик към сайта си. Трафикът ти може да идва от доста места, но ако не използваш ретаргетинг, значи че оставяш огромно количество пари на масата. 70 процетна от клиентите не завършват покупките си, когато ги добавят в кошниците си.
 • Инфлуенсър маркетинг. Започването на дропшипинг ще бъде доста трудно в началото. Така е с всеки вид бизнес. Ако не можеш да си позволиш да плащаш на инфлуенсър техните хонорари, можеш да им предложиш плащане на база продажби чрез афилиейт маркетинг. Защо това е нещо добро? Научих по трудния начин, че понякога в дадена ниша специфичните инфлуенсъри всъщност не конвертират рекламите в продажби. Това е почти като изстрел в тъмното. Ако плащаш фиксирана такса за всяка продажба, намаляваш риска за бизнеса си с dropshipping и зависиш по-малко от инфлуенсъра да преобразува продажбата. Освен това ще получиш няколко снимки, които ще ти помогнат да увеличиш социалното си доказателство на марката си. Ако инфлуенсърът има реални последователи, те биха могли потенциално да направят много повече пари като афилиати, отколкото ако им е било платено фиксирано. А това е шанс да направят повече пари.

Рекламата на продукти и магазини минава добре през специализираните социални мрежи за пазаруване и сайтовете за сравнение на цени (като ShopMania.bg), където потребителите влизат с ясната идея да закупят даден продукт. Когато си част от подобна мрежа, увеличаваш шансовете си да продаваш повече.

Финални думи

Най-добрият начин да научиш как да започнеш бизнес с dropshipping е да предприемеш тази първа стъпка. Като приложиш някои от съветите в тази статия собствения си онлайн магазин, започваш работата по изграждането на собствена онлайн империя. Ако имаш въпроси по пътя си, не се колебай да се свържеш с нас или да оставиш коментар.

Покажи любов
 • 18
  Shares

2 Comments

 • Боби says:

  Дропшипинг е добър модел, който обаче не бих препоръчал за България. Да не се изразявам песимистично е много трудно в България отколкото в други страни. Някой от основните проблеми са: методите за плащане са ограничени, доста често пристигат скапани стоки и шанса да ги задържат е голям. Накрая може да изгубиш пари вместо да спечелиш нещо понеже плащаш да домейн, реклами и тн.

  • Боби, това е риск при всякаква търговия на стоки, според мен. Имам доста примери за успешни дропшипъри около мен и смятам, че всеки сам трябва да открие правилния бизнес модел за себе си. Нормално е да има фенове и съперници.

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.