Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Микро инфлуенсър маркетинг: Играта на 2018 година!

Инфлуенсър маркетинга в Instagram в момента е бизнес за милиарди!
Начало » Микро инфлуенсър маркетинг: Играта на 2018 година!

С над 700 милиона активни потребители, които скролват във фийда си ежемесечно, цените за платен пост на инфлуенсър (или човек с влияние в социалните мрежи) са доста скъпи и продължават да скачат с всеки нов последовател. Според списание “Форбс” акаунт с над милион последователи може да таксува над 50 000 долара само за една спонсорирана публикация, което зависи и от самата ангажираност на последователите в профила.

Маркетинг специалистите са забелязали, че след като даден акаунт е минал определен размер, по-малко хора се притесняват за намирането на нови фенове, които се включват в армията. Съотношението на харесванията и коментарите към феновете се увеличава, когато има около 1 000 последователи. Когато имаш повече от 100 000 последователи ангажирането започва да се изравнява; потребителите просто нямат желание да взаимодействат с знаменитост, а по-скоро с някой, с когото могат да се почувстват по-близо.

Нова тенденция навлиза в арена на електронната търговия, тъй като такива социални медийни канали като Instagram, Facebook, Twitter и YouTube стават все по-популярни. Микро инфлуенсърите успешно се установяват в света, традиционно управляван от Кардашианите и в крайна сметка придобиват по-голяма стойност за търговците и маркетинг експертите.

HelloSociety, която беше придобита миналата година от “Ню Йорк Таймс”, установи, че мирко инфлуенсърите или акаунтите с 30 000 или по-малко последователи са по-полезни за маркетинговите специалисти.

Защо влиянието има значение днес?

Въпреки, че микро инфлуенсърите имат много по-малко последователи от тези техни колеги с милиони фенове, ангажирането на по-малко хора в промоции на онлайн магазини (например) се оказва по-доходоносно. Оказва се, че доверието и близките отношения с аудиторията са от решаващо значение за вземането на решения. И така, какво точно правят компаниите за електронна търговия, за да избират микро инфлуенсъри?

Малко статистика:

  • 60 процента повече ангажираност
  • Подцененост
  • 22 процента повече седмични конверсии

60 процента по-високи проценти на ангажираност за кампании, които се ръководят от микро инфлуенсъри; тези кампании са 6,7 пъти по-ефективни откъм ангажираност, отколкото профилите с по-големи последователи, което ги прави по-рентабилни; и микро инфлуенсърите водят 22,2 пъти повече седмични конверсии от средния потребител.

Само защото един инфлуенсър има стотици хиляди или милиони последователи, това не означава, че конкретната кампания ще бъде по-ефективна, отколкото ако маркетолог или марка работи с инфлуенсър с по-малко последователи.

Не става дума да си просто пред очите на всички, а да си пред очите на тези, на които им пука.

Използване на микро инфлуенсър маркетинг за промотиране на твоя бизнес

Превърни микро феновете в макро фенове

Най-добрите инфлуенсъри са тези, които вече са фенове на твоята марка. Когато популяризират продукти или услуги от твоя бизнес, това е по-надеждно, защото техните последователи знаят, че той или тя вече обича продуктите ти. Най-хубавата част е, че няма да трябва да положиш твърде много усилия, за да ги убедиш да станат  защитници на твоята марка.

Нека да разказват история

Ако наистина искаш да популяризираш марката си чрез микро инфлуенсъри, обикновена снимка, която съдържа продукта ти няма да бъде достатъчно. Не можеш да разчиташ на хората да се радват на поста, да се ангажират с него и да го коментират само чрез снимка на самия продукт. За да може съдържанието наистина да достигне и резонира с твоята целева аудитория, инфлуенсърът трябва да разкаже история около марката или продукта.

Предизвикателства пред микро инфлуенсър маркетинга и как да ги преодолееш

Всяка реклама и кампания, включваща инфлуенсър може да се провали. Привлечени от предимствата, търговците могат да забравят да обърнат дължимото внимание на възможните клопки.

На първо място, (уместно) микро инфлуенсърите са по-трудни за намиране. С все повече хора, които създават и разширяват своята аудитория в социалните медии, намирането на правилния човек за кампания за електронна търговия придобива първостепенно значение. Преглеждането на няколко профила с необходимия размер на аудиторията изисква огромно количество време. Ето няколко начина за улесняване на търсенето:

  1. Започни с последователи на твоя бизнес профил. Избирането на микро инфлуенсър, който познава компанията и вече е купувала от нея е най-добрата практика. Блогърите биха били по-вдъхновени да изградят партньорство с дадена марка, а маркетинг специалистите ще спестят толкова много време за обясняване на бизнес идеята. Billy Sixes, австралийски бранд за облекла и слънчеви очила поде подобна кампания включваща микро инфлуенсър. След като те проучили своите последователи, избрали няколко, които вече имали добри показатели откъм фенове и ангажираност, за да популяризират продуктите на компанията на личните си профили.
  2. Използвай хаштагове. Хората използват тези тагове, за да улеснят търсенията си. Хаштаговете в Инстаграм са валутата в тази социална мрежа. Защо маркетинг специалистите не се възползват от тази функция и намерят влиятелни кандидати със съответното съдържание? За да се направи подобно изследване по-ефективно, трябва да се ограничат параметрите за търсене. Например, #vegetarianfood вместо по-общия таг #food ще сведе списъка до най-подходящите кандидати за вегетариански електронен магазин.
  3. Търси локални инфлуенсъри. Ако компания за електронна търговия обслужва определена област (например услуга за доставка на храна), тя ще спечели, като се популяризира чрез местни блогъри или местни хаштагове, например #Varna. Ето още един добър начин за изполване на таговете в търсенето.
  4. Автоматизирай търсенето. Извършването на ръчно изследване може да отнеме много време. Такива инструменти като BuzzSumo, Klear и Ninja Outreach улесняват първия етап и оставят на търговците готов списък от възможни микро инфлуенсъри.

По-трудно е да се работи с микро инфлуенсъри

Само едно споменаване в социалните медии може да не е достатъчно за една ефективна маркетингова кампания. С цел да се увеличи експозицията, фирмите трябва да ангажират множество микро инфлуенсъри. Това изисква повече работно време, посветено на търсенето на подходящи застъпници, лична комуникация с тях и оценка на резултатите. Факт е, че работата с десет подобни търговци на влияние е по-трудно, отколкото работата само с един.

Има много ползи от изграждането на дългосрочни, истински взаимоотношения с тези “застъпници”, които са от значение за твоята марка. Въпреки че е по-добре да се даде свобода на микро инфлуенсърите в създаването на рекламни постове, разработените насоки за целите на марката и кампанията могат да позволят на специалистите по маркетинг бързо да доставят промоционалната идея и да намерят общ език с блогърите.

В коментарите долу можеш да споделиш с нас дали си включил някой инфлуенсър в своята маркетинг кампания и ако не си, можеш да се свържеш с нас, за да ти помогнем да го направиш.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.