Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Franchise vs. Start-up: Кое би проработило за теб?

Начало » Franchise vs. Start-up: Кое би проработило за теб?

Уморен си от това да работиш за някой друг и искаш да започнеш свой собствен бизнес, но не си сигурен дали трябва да стартираш от нулата. Малко по-надолу можеш да откриеш плюсовете и минусите на франчайз модела и стартъпите, за да решиш кой би проработил за теб.

Предимства и недостатъци на франчайза

Висока успеваемост: франчайза е доказана система. Всички те оперират по една обща система и са отговорни само за техните “ден за ден” операции. Също така те са тренирани за продуктовата линия, маркетинга, как да се справят с персонала и други аспекти от дневната активност. Всъщност, те получават постоянно подкрепа за бизнеса си, което им носи успех.

Разпознаваемост на марката

Франчайз модела носи популярност на марката със своето име още от първия ден. Следователно, потребителите ще са осведомени относно продукта, а това само ще ускори продажбите. С използването на франчайз, всъщност купуваш готов бизнес, който те чака да започнеш.

Таксите: Закупуването на франчайз не е безплатно, съответно има своите такси, които трябва да платим, за да го използваме. Входните такси обикновено са доста високи и са фиксирани, като се заплащат на всеки месец или година, за използването на името на бранда, който сме избрали.

Няма свобода: Ти нямаш свободата да сменяш продуктовата линия, да декорираш магазина така, както ти искаш и всичко останало по промяната на изгледа е забранено. Доста е ограничено и трябва да се спазват правилата, ако искаме да запазим финансовия си лиценз.

Предимства и недостатъци на Startup модела

Иновация и креативност: Намирането на стартъп изисква иновации и креативност. Ако си доста креативен човек, пълен с различни идеи и искаш да направиш тези идеи реалност, тогава определено трябва да започнеш стартъп.

Професионална свобода и растеж: Когато имаш собствен бизнес, можеш да работиш по което време си пожелаеш. Също така, това зависи и от бизнеса, който имаш, понякога той позволява да си вършиш работата и от където си пожелаеш. Не е нужно да се обясняваш на някого, това означава, че имаш своя лична професионална свобода. Освен това, франчайз бизнеса може да се разрасне само до една единствена точка, докато при стартъпите, такова ограничение за растеж няма.

Голяма възможност за неуспех: За съжаление, стартъпите имат голям шанс да не просперират, особено в сравнение с бизнеса с франчайзи. Статистиката показва, че 25 процента 0т стартъпите се провалят през първата си година, 50 процента от тези бизнеси се провалят през петата си година и приблизително 30 процента от останалите в последните 10 години. Въпреки всичко, е много рисковано да се започне Startup, но не забравяй, че високият риск е равен на висока възвращаемост. Ако успееш, може дори да си милиардер.

Който и модел да избереш за своя бизнес знай, че ще трябва да работиш жестоко, за да се превърне  в голям успех. В крайна сметка, най-важното нещо е това, което правиш да ти харесва. Самият факт, че си се почувствал готов да започнеш нещо свое, с ясната идея, че няма застраховка “Успех”, без значение дали ще се получи, те прави силен и готов за безскрупулният и суров свят на бизнеса. Дерзай и не забравяй – целта оправдава средствата.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.