Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Как да подобриш своята емоционална интелигентност?

,
332 0

Чувстваш ли понякога, че даден бизнес може да бъде враждебен? Може би, имаш шеф, който не оценява качествата и това, което правиш за компанията му? Или може би, има клиент, който те третира като нищожество?

Без значение къде се намираш в своя кариерен път, със сигурност е имало момент, в който си се чувствал неразбран по пътя си. Всеки ден някои хора откриват чувството на изоставеност, чувстват, че са неоценени и не се държат дорбе с тях на работните им места. И следователно, те страдат.

Нека да си го признаем. Бизнесът не винаги е забавен. Някои биха казали: “просто, това е нещо съвсем нормално”. Но мисля, че можем лесно да подобрим бизнес ландшафта, като се справим с едно нещо наречено емоционална интелигентност (EQ).

Сигурен съм, че всички са чували за това. Но какво точно е емоционалната интелигентност? Как можеш да я подобриш? И как можеш да я усъвършенстваш в своя бизнес и кариера?

“Емоционална интелигентност” е термин въведен и популяризиран двама учени. Това са Джон Майер от Университета в Ню Хемпшир и Питър Саловей от Йейл.

Джон Майер дава следното определение за емоционалната интелигентност:

Емоционалната интелигентност, както я описваме, е способността да разсъждаваме за емоции и емоционална информация и емоции за подобряване на мисълта. Хората с високи нива на ЕИ биха могли да разрешат разнообразни емоционално свързани проблеми точно и бързо.

 

В съвременната икономика решаването на емоционални проблеми е критично. На работното място се справяме със сложни проблеми. Често трябва да работим заедно, за да намерим съответните решения на тези проблеми.

Успехът в бизнеса не се равнява на успех на матурата, IQ тестове или на друга оценка в училищните години. Става въпрос за постигането на влияние като лидер. И ако искаш да постигнеш значими неща, трябва да можеш да работиш с други хора. От тази гледна точка EI е ключовото умение, което ще ти донесе по-добри резултати и повече успехи.

Различни изследвания показват, че емоционалната интелигентност е свързана и с по-голямо ментално здраве. Така че това не е само умение, което влияе върху твоите бизнес резултати, но също така влияе на собственото ти щастие.

По-доброто себепознание води до по-висока емоционална интелигентност, което пък води до по-голямо щастие

EI описва способността на човека да идентифицира емоциите. Не само емоциите на други хора, но и собствените ти емоции. Всъщност смятам, че трябва да започнеш да идентифицираш собствените си емоции, преди да можеш да водиш други. Така че EI е много тясно свързана със самочувствието.

Именно затова EI е важен предсказващ фактор за успех в живота и бизнеса. Това е така, защото:

 • Високи нива на емоционална интелигентност води до по-добро себепознание.
 • По-доброто себепознание води до по-голямо щастие.
 • По-голямо щастие означава удовлетвореност на работното място.
 • Удовлетвореността на работа води до по-добри резултати.
 • По-добрите резултати водят до голямо признание.
 • Признанието за нашата работа ни кара да се чувстваме важни.
 • И отново, това подобрява резултатите, щастието и други…

Виждаш ли? Емоционалната интелигентност играе голяма роля в живота ни. А сега ще продължа с това как точно можеш да подобриш своята емоционална интелигентност?

Идентифицирай своите емоции

Даниел Голмън, друг EQ пионер и автор на книгата “Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ” твърди, че имаме два ума. Той казва:

В много реален смисъл имаме два ума, един, който мисли и  друг, който чувства.

За да развием мисълта за чувствата аз лично ги записвам в своя дневник през определен период от време. Както известният автор на “Монахът, който продаде своето ферари” Робин Шарма казва: “Воденето на дневник е едно от най-добрите решения в живота ми”. Ако не си водиш дневник, то силно ти препоръчвам да започнеш да си водиш, защото е от голяма важност за подобряването на твоята емоционална интелигентност. Първата стъпка е да установиш как се чувстваш и какво предизвиква емоциите ти. Не се притеснявай от причините. Ето няколко въпроса, които можеш да си зададеш:

 • Какво чувствам в различни ситуации?
 • Ядосвам ли се, когато ме критикуват за нещо?
 • Става ли ми тъжно, когато хората ме игнорират?
 • “Замръзвам” ли, когато съм под светлината на прожекторите?

Интерпретирай емоциите си

След като имаш по-добра представа за това как реагираш на различни ситуации в живота, е време да ги разбереш. Помисли си над тези въпроси:

 • Когато съм ядосан/а, как реагирам на хората?
 • И какво си мисля за това?
 • Защо дори се разстройвам, ядосвам, затъжавам и т.н. на първо място?

Не се сърди на себе си, като си казваш “Такъв съм глупак/Такава съм глупачка”. Не, всичко е до разбиране на емоциите ти. Нищо повече. Нищо по-малко.

Управлявай емоциите си

Това е голяма част от успеха в бизнеса. Лидерът не върви с потока или следва енергията на една група. Лидер сам настройва настроението на групата. Но преди да можеш да настройваш настроението в дадени групи, трябва се научиш да управляваш своите собствени емоции. Отговори за себе си:

 • Можеш ли да се отървеш от тъжното настроение?
 • Можеш ли да се развеселиш?
 • Можеш ли да се успокоиш, когато си твърде ентусиазиран?

Ако отговорите са отрицателни, работи над себе си. Защото трябва да имаш контрол върху емоциите си, за да ги управляваш.

Аз лично приложих горепосочения метод от три стъпки, за да подобря способността си да идентифицирам собствените си емоции. Това, което ще откриеш, е следното: Когато можеш да идентифицираш собствените си емоции, ти също ще получиш по-добра представа за емоциите на другите хора около теб. Именно това означава емоционалната интелигентност.

Това е огромно клише. Всички сме съвсем същите, особено ако погледнем отвъд емоционалната стена, която повечето от нас са си построили. Всички изпитваме тъга, щастие, гняв, вина, страх, разочарование. Но трябва да си го признаваме. Твърде често ние просто продължаваме с живота, без да осъзнаваме, че имаме тези емоции. Когато правим това, никога няма да се превърнем в истински лидери.

По-важно: няма да развием самосъзнание. И затова не можем да извлечем максимална полза от нашия живот. Истинският лидер знае емоциите на другия човек по-добре от самия него. Но всичко започва с това да познаваш себе си.

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.