Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Еми Ембие: Липсата на мотивация е проблем в българското образование

Начало » Еми Ембие: Липсата на мотивация е проблем в българското образование

Нова година, ново интервю. Бързо след като си поговорихме с председателя на Клуб Маркетинг Виктория Петрова, успяхме да побъбрим и с Еми Ембие, която работи в един от най-големите сайтове агрегатори за колективно пазаруване.

Здравей Еми, представи се с няколко думи пред читателите на Marketking.bg

Казвам се Емине Ембие, на 27 години, от град Варна. В гимназията изучавах Счетоводство, завърших Варненски Свободен Университет със специалност Мениджмънт на Туризма. Магистратурата ми беше Корпоративен Маркетинг в Икономически Университет Варна. След това специализирах като учител в Професионална гимназия по Икономика „Д-р Иван Богоров“, където завърших и средното си образование.

Смятам за себе си, че съм доста положително настроена – към хората, към света, ценящ доброто. Мога да определя своята мисия като да бъда полезна на другите, да помагам.

Занимаваш се с маркетинг (и не само) в сайт за колективно пазаруване. Какви са предизвикателствата пред теб и този бизнес модел?

Бизнес моделът на сайтовете за колективно пазаруване е доста добър и интересен. Харесва ми, че мога да преценя какво се харесва на потребителите. Харесва ми, че е полезен за всички замесени в този модел – за клиентите, за агрегаторите и за самите бизнеси рекламиращи там.

Факт е, че туристически оферти са движещи. Много от българските потребители често проверяват за изгодни сделки, което прави бизнес модела на тези сайтовете доста успешен.

Еми, какво е за теб успеха?

Успехът е нещо всестранно. За мен важно е да бъда удовлетворена от себе си, да се самоусъвършенствам с всеки изминал ден. Успех е, че съм оставила следа и съм реализирала много неща.

Коя книга четеш в момента? И коя ти е любима?

В момента чета „Неограничена власт“ на Антъни Робинс. Любимите ми книги са много. „Щастие в трудни времена“ на Андрю Матис, „Алхимикът“ на Паоло Коелю, „Следвай сърцето си“ на Андрю Матис, „Монахът, който продаде своето ферари“ на Робин Шарма и като повечето книги на Шарма са ми любими. Една книга със сигурност е труден избор.

Какво следва от тук напред за теб?

В момента следва да запиша своята докторантура. Искам да осъществя своите собствени проекти, които до момента са все още неосъществени. Следва да отделям повече време за семейството си, защото съм голяма работохоличка.

Научихме, че преподаваш в гимназия по икономика. Какви са трудностите, които изпитваш и какво за теб е преподаването? Какви проблеми виждаш в българското образование?

Да, правилно сте научили. Преподавам всички икономически предмети. А проблемите в българското образование са много. 40-45 минути не са достатъчно време за преподаване на материалите, които са по програма. Има една известна част от темите, които остават невзети, просто защото няма достатъчно време. Трудност за мен е и преминаването от един клас в друг – физически и психически. Пренастройката от една тема към друга, за мен е трудоемка. Друг съществен проблем в днешно време е мотивацията на учениците. Лошо е, че всеки обвинява другите. Учениците обвиняват учителите, учителите обвиняват учениците за незаинтересованост. Това като в кръговрат.

Аз съм много раздаващ се човек. Това смятам, че доста ме изтощава. Но, ако успея да променя живота на поне един-двама ученици, за мен ще бъде истински успех. Именно за това обичам тази професия и преподаването като цяло.

Как управляваш времето си?

Управлявам времето си трудно. Водя си бележки, записвам си детайлно какво следва и трябва да направя. Късно си лягам, защото работя до късно вечерта.

Кой е най-ценният съвет, който си получавала?

Най-ценният съвет, който съм получавала е, че всяко нещо се възнаграждава. Вярвам в добрата карма и се опитвам да правя добро навсякъде. Не се отчайвам лесно и вярвам, че каквото си пожънеш, това ще береш. Перфекционист съм и не се отказвам бързо.

Много от младите българи „бягат“ в чужбина, за да търсят своя успех. Ти остана в родината. Защо реши да търсиш своя път тук?

Никога не съм имала планове за заминаване в чужбина, не съм мислила за „бягство“, за да търся своя упех. Попринцип не обичам да променям навиците си. Вярвам, че в България има бъдеще и за това предпочетох да се развивам тук. В България е удобно, а в чужбина няма онази свобода, която имаме тук.

Кое е било най-голямото предизвикателство до момента в твоята кариера и как си се справила с него?

Най-голямото ми предизвикателство до момента беше преди няколко години. Бях затрупана от работа и единственото, което правих беше да работя. Това беше времето, в което учих своето висше образование. Трябваше да уча своите уроци, работех на две места. Работното ми време беше над 14 часа.

При мен всичко се свършва в самия ден. Не отлагам задачите си. А в някои дни времето ми е стигало, което правеше свършването на работата още по-сладко.

Голямо предизвикателство беше проектът ни, с който навлизахме на пазара на сайтовете за колективно пазаруване през 2011 година. Движехме се с бързи обороти, което правеше нещата още по-трудни.

Благодарим на Еми, за това нейно участие при нас в Marketking.bg. Пожелаваме й да осъществи всички цели и още повече успехи за напред.

Покажи любов
  • 2
    Shares

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.