Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Довиждане growth hacking, здравей невромаркетинг!

Начало » Довиждане growth hacking, здравей невромаркетинг!

Не един и два пъти сме писали в Marketking.bg за невромаркетинга като метод за привличане на клиенти чрез наука и за начина ни на купуване използвайки науката.

Чрез използване на невромаркетинг учените/маркетолозите могат да изучават как хората отговарят на различните маркетинг стимули. Невромаркетингът не е нещо ново, но от известен период от време, все повече брандове започват да го използват в своята работа.

Обърни внимание на следните статии: Невромаркетинг: силата на соматичните маркери в рекламата и Битката между рационалното и емоционалното: Мощта на невромаркетинга!

Нека дам пример с няколко големи компании, които използват невромаркетинг в своята дейност, за да подобрят продуктите си и да достигнат до още повече потребители.

 • The Weather Channel: Маркетинг специалистите на компанията имплементират EEG, очен тракинг (eye-tracking) и техники за реакция на кожата, за да измерят реакциите на зрителите към различни промоционални трейлъри за един от техните популярни серии.
 • Daimler: Маркетинг специалистите на автомобилният гигант използват fMRI технологията, за да доопипат тяхна рекламна кампания на автомобилни светлини приличащи на човешки лица, които активират реакции в мозъка.

Ето и едни популярни невромаркетинг техники, които дават отговор на това какво значат съкращенията fMRI и EEG горе.

 • EEG (Electroencephalography) е тест, използван за откриване на аномалии, свързани с електрическата активност на мозъка. Тестът се провежда с малки дискове, поставени върху скалпа на главата, която изпраща сигнали към компютър за проследяване на резултатите.
 • fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging) “е функционална невромаркетинг процедура, която използва MRI технология, която измерва мозъчната активност чрез откриване на промени, свързани с притока на кръв”, според Уикипедия.
 • Следене на очите (eye-tracking)
 • SST (Steady State Topography“e методика за наблюдение и измерване на човешката мозъчна активност.”
 • Galvanic Skin Response е реакцията на човешкото тяло, което причинява електрически варианти на кожата.

Ето какво знаем за мозъка и как да използваш тези знания в твоя маркетинг и рекламните ти кампании.

 1. Мозъкът се задвижва от емоция. Колкото повече емоции използваш в рекламните си кампании, толкова по-голям е шансът да спечелиш отсрещната публика. Това е и разликата между разказването на истории и простото продаване на продукта.
 2. Центърът за награди в мозъка може да бъде отключен чрез правилното съдържание. Както става ясно от рекламната кампания на Даймлер, центъра за награди в мозъка може да бъде задействан чрез правилните послания и изображения.
 3. Мозъкът е визуално ориентиран и реагира бързо на изображения. Изображенията са ключова добавка към всяка реклама. Например, реклами включващи изображения получават 94 процента повече виждания и интеракции.
 4. Мозъкът има егоцентрична природа (поради, която имаме силата да оцеляваме). Апелирай към егоцентричната страна на твоите клиенти и спечели големите аудитории. Пример може да вземеш от Ким Кардашиян, която прави точно това. Виж само нейните методи.
 5. Мозъкът реагира на чувствена стимулация. Опитай се да използваш колкото се може сетива в своите рекламни кампании. Това ще помогне да се създаде по-инстинктивна реакция от потребителите. Предизвикателството на Pepsi е страхотен пример.

Невромаркетингът използва работата на нашето съзнание за вземане на решения. Тези неща са толкова специфични, че могат да доведат до уникални резултати за твоя бранд. Със сигурност можеш да имплементираш някоя техника в своя кампания и да споделиш резултатите от нея под тази статия или на нашата Facebook страница.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.