Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Начало » 10 златни правила на богатството

10 златни правила на богатството

В момента, в който човек започне да изкарва сам парите си, осъзнава колко е зависим от тях. И тогава започва да прави какво ли не, за да не остава без тях. Едновременно с това обаче ги харчи редовно, така че в дните преди заплата изпада в познатото състояние, наречено “нямам никакви пари“. За да се отървете от тези кризи, а и да започнете да се чувствате по-спокойно за своето финансово бъдеще, е необходимо да спазвате 10 прости правила, които ние наричаме правила на богатството, но спокойно могат да се нарекат и правила на спокойствието.

1. Забравете бързото забогатяване и се съсредоточете върху постепенното натрупване

Не бъдете нетърпеливи. Със сигурност сред приятелиte ви има такива, които карат хубави скъпи коли, пътуват непрекъснато и посещават всякакви събития. Голяма част от тях харчат парите на родителите си, а други разчитат на кредити. Малко са онези, които са успели да натрупат солидни финанси и да си позволят подобен начин на живот. Човек трябва да заслужи парите, които изкарва.

2. Мислете за пенсия

Струва ви се голяма глупост да спестявате пари за пенсия, при положение, че сега сте на 28 години и животът е пред вас, нали? E, ще е още по-тъпо да станете на възраст за пенсия и да осъзнаете, че такава просто няма, а вие вече не искате или физически не можете да работите.

3. Правете си планове за следващите 5-10 години

Къде се виждате и какво искате да ви се е случило след 10 години? Ще се ожените ли? Ще учите ли? Ще започнете собствен бизнес ли? Ще обиколите света? Възможностите са много, но, за да успеете да ги осъществите, ще ви трябват пари, затова започнете да заделяте малка част. Ще видите, че това е хитрост, а не глупост.

4. Основете си фонд “Спешен случай”

Когато става дума за “спешен случай”, въпросът не е “дали”, а “кога”. Може да ви се случи какво ли не – да ви уволнят, да ви избият тръбите в мазето, да ви падне дърво върху покрива, недай си боже някакви още по-неприятни неща, които се случват непрекъснато около вас. Затова е добре да имате заделени пари, до които да имате бърз достъп и да знаете, че можете да разчитате на тях.

5. Проследявайте си харчовете

“Просто не знам къде отиват всичките ми пари” – тази реплика сте я чували, а може и вие самите да сте я изричали. Не е нужно да знаете къде отива всяка стотинка, но, ако държите парите си в банка, със сигурност има начини – дали онлайн или с разпечатки, да наблюдавате финансите си.

1130160

6. Бъдете изрядни с кредитите си

Знаете, че начинът, по който обслужвате кредитити си, определя и каква ще бъде кредитната ви история. От нея ще зависи финансовото ви бъдеще.

7. Плащайте си редовно сметките

Ако изплащате ипотека, имате вноски за гражданската и имате всякакви други комунални плащания, бъдете редовни. Подобни плащания не търпят дълги отлагания, а и ако сте изрядни, няма как да изпадате в ситуации, в които сте изхарчили всички пари и няма откъде да вземете за вноски.

8. Обмисляйте добре покупката на автомобил

Няма човек, който да не иска да кара нов автомобил, да му бъде удобно, уютно и да има свободата да отиде където си поиска, когато си поиска. Само че тази свобода се заплаща и то соленичко, така че мислете дълго, преди да купувате нова кола, особено ако вече имате една.

9. Внимавайте за такси и глоби

Всякакви забавяния по кредити и други сметки, ще ви докарат на главата още такси, които също ще трябва да плащате, а също така и глоби. Никой не се нуждае от глоби, повярвайте ни.

10. Живейте с други хора

Да, да живееш сам е страхотно – никой не ти се пречка и не е нужно да се съобразяваш с другиго. Но да живееш със съквартирант или с гаджето си например си е фактическо олекотяване на финансовите задължения. Дори и само наема да си делите или да се редувате в пазаруването, пак е нещо.

Покажи любов
  • 3
    Shares

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.