Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Начало » Психология на търговията на форекс пазара

Психология на търговията на форекс пазара

Психология на търговията на форекс пазара

Много опитни трейдъри споделят мнението, че търговията на демо сметка е полезна само докато се разучат функциите на платформата, която използвате. При търговията с виртуални пари рискът от реална загуба не съществува, поради което много начинаещи придобиват прекалено високо самочувствие, в резултат на което първата им сметка с истински пари бързо бива занулена. Търгувайки на демо акаунт, неопитният трейдър не се замисля особено дали да купи или продаде даден обем от произволен инструмент и когато загуби, просто рестартира баланса си. При добро стечение на обстоятелствата, записвайки няколко поредни печеливши сделки, той се чувства готов да премине на реален акаунт. В този момент, начинаещият вече е забравил колко десетки пъти е рестартирал сметката си – за него е важно единствено това, че крайният му баланс е на голям плюс.

Горното описание е пътят, по който повечето трейдъри преминават в стремежа си да постигнат успех на финансовите пазари. Но дали този път може да бъде заобиколен?

Всички имат демо сметки. Някои трейдъри тестват различни стратегии на тях, други разучават определен брокер, трети се учат да търгуват… но в някои случаи вместо да помага, демо сметката вреди. Както вече споменахме, тя може да вдъхне фалшива увереност, затова нека разгледаме основните разлики между демо и реална сметка. Те са основно психологически, изразяващи се в емоционалните състояния, които предизвикват.

На първо място е неувереността. Преминавайки на реална сметка, вече имате какво да загубите, именно затова преди всяка сделка ще се запитвате дали решението, което сте взели, е правилно. Изведнъж ще осъзнаете, че ви е страх. Това чувство сте го изпитвали и при търговия на виртуална сметка, но сега е много по-силно изразено. Именно страхът ви кара да се чувствате неуверени в себе си и да пропускате страхотни възможности, които пазарът е предлагал, а вие не сте се възползвали от тях.

Страхът ще увеличи и загубите. Да приемем, че сте отворили сделка и сте на минус късно вечерта точно когато искате да си лягате. Запитайте се: ще затворите ли сделката на минус или ще я оставите така докато спите. Всъщност, ще успеете ли да заспите докато не знаете какво се случва с вашите пари? Ако в този момент търгувахте с виртуални пари, нямаше да ви пука особено. Все пак, това вече сте го правили доста пъти на демо акаунта си.

Продължаваме напред и стигаме до алчността. В друга статия ще разгледаме по-подробно това чувство, но все пак сега ще споменем, че то е водещо в търговията, а и не само. Колкото и да сте чели предварително за това, че е много важно да спазвате избраната стратегия и да затваряте сделките когато получите сигнал или цената достигне определеното ниво, всъщност това не е толкова лесно. Виждайки печалбата, освен чувството удовлетворение ще почувствате и друго – наречено алчност. Алчността ще се опита да ви накара да задържите позицията, защото можете да спечелите още. Разбира се, в повечето такива случаи цената тръгва в обратната посока и трейдърът губи част или цялата натрупана до момента печалба.

Граф фон Швайнитц казва, че на борсата обективните данни съставляват само 10%, а останалите 90% са психология. Можем да обобщим, че търговията на демо сметка е много полезна, но не бива да се прекалява с нея, защото води до фалшива увереност при по-неопитните трейдъри. Тези, които успяват да контролират емоциите си, успяват да бъдат печеливши.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.