Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Начало » Покупка на имот или живот под наем?

Покупка на имот или живот под наем?

Един от най-актуалните въпроси е живот под наем или собствен дом? Много пъти сме писали кое от двете е по-изгодно от финансова гледна точка, като животът под наем винаги е бил за предпочитане пред покупката. Защо? Поради няколко причини, най-значимите от които са ниските нива на наемите, високите лихви, както и неособено достъпните цени на имотите, съпоставени с доходите на българите.

Време е отново да погледнем от актуална гледна точка на цените и наемите, като ще дадем пример и с това как стоят нещата на най-развития световен пазар на имоти – щатския, който преживя тежки пет години, но започва да проявява трайни признаци на възстановяване.

Как стоят нещата в САЩ?

С 41% по-евтино е на средния американец да си купи дом, вместо да живее под наем според проучване на Trulia Trends. Това е добра новина за изтеглилите ипотечни кредити в страната, като в същото време може да е предвестник за по-нататъшно rent-buyвъзстановяване на цените на имотите в най-голямата световна икономика. Изчисленията са направени на база на 20% самоучастие и 30-годишен ипотечен кредит с фиксирана лихва от 3.9%, като се приема, че ще продължите да живеете в имота 7 години.

Какъв е моментът, в който покупката на имот е икономически по-неизгодна от наемането му? Според изданието, за да се случи това, нивата на лихвите по ипотечни кредити трябва да се повишат до 10.5%. Икономиите от покупката на жилище варират в различните щати. В Кливланд, Мемфис и Детройт лихвите трябва да се повишат над 20%, за да стане животът под наем по-изгоден. В други щати, като Сан Франциско, Ню Йорк и Калифорния, нивата на лихвите трябва да се повишат между 5 и 7%, за да стане животът под наем финансово по-изгоден.

Как стоят нещата в България?

Въз основа на същите параметри за седем годишен престой в имоти, 20% самоучастие и въз основа на цените на наемите и имотите (взели сме цените на имотите и наемите на най-разпространените двустайни жилища от 65 кв. м.) нещата у нас изглеждат напълно противоположни. Животът под наем е значително по-изгоден в сравнение с покупката на имот и това до голяма степен се предопределя и от значително по-високите лихви по ипотечните кредити (около 8% и при липса на възможност за дългосрочна фиксираност).

За база е взет двустаен апартамент с наем от 220 евро и пазарна цена от 50 000 евро. За седем години животът под наем е по-изгоден с малко над 36% в сравнение с покупката на имота. За да стане покупката на имот по-изгодна в рамките на разглеждания срок, то не е достатъчно само нивата на лихвите да паднат до 1%, но и цената на жилището да се понижи до 40 000 евро. Другата възможна опция при запазване на настоящите условия на кредитния пазар и цените на имотите, е нивата на наемите да се повишат до 400 евро (което изглежда почти също толкова невероятно, колкото понижаване на лихвите до 1%, поради обвързаността на наемите с доходите на населението).

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.