Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Начало » Китай се готви за сериозно намаляване на икономическия растеж

Китай се готви за сериозно намаляване на икономическия растеж

Икономическият лидер Китай изглежда подготвя публиката за нов спад в икономическия растеж. Неочакван спад в износа подчертава, че китайските лидери са изправени пред все по-труден избор между стимулирането на икономиката и изпълнението на програмата за реформи.

Китайският премиер Ли Къцян публично оповести, че китайските лидери се подготвят за по-бавен икономически растеж, отколкото целевото ниво от 7,5%. Той допълни, че растежът може да се забави малко над или под целевото ниво за пръв път от десетилетие и половина.

Противно на очакванията за растеж, износът за март е намалял с 6.6%. Докладът отчете по-слаби данни от очакваното за внос на материали, използвани в производството – най-вече за производство на компоненти, произвеждани в Китай, като например компоненти на iPhone и друга електроника, която след това се изнася. Вносът като цяло е намалял с 11.3 %.

Междувременно Централната банка на Китай за първи път от девет седмици наля пари в банковата система. Тази стъпка изглежда цели да предостави парични средства на физически лица и фирми, за периода на подаване на данъчните декларации. В същото време се разглежда като мярка, която последва по-слабите данни за търговията и производството.

Китай от 1998 г. насам не се отклонява от целевото си ниво на икономически растеж и като правило, обичайно то е надвишено, а понякога показва двуцифрен растеж. През последните години икономическият растеж е около 8%, но постепенно разликата намалява, тъй като се отчита забавяне.

Тази седмица по-късно, Китай ще публикува данните за БВП за първото тримесечие на годината. Забавянето на растежа в Китай неизбежно ще е в ущърб на глобалния икономически растеж, като се има предвид размера и значението на втората по големина икономика в света.

В действителност, вносът на суровини през март нарасна на фона на спада на цените на електроенергия и минерали, но ако Китай не може да устои на изкушението на още едно стимулиране с цел развитието на инфраструктурата, то износителите ще пострадат от намалено търсене. Най-много ще пострадат добивните икономики като Австралия, Бразилия, Чили и Южна Африка.

Икономистите предупреждават, че спадът в търговските данни са трудни за тълкуване , тъй като цифрите за износа бяха преувеличени в началото на 2013 година. Анализаторите прогнозират, че възстановяването в развитите икономики ще подпомогне възстановяването на износа на Китай , но засега това предсказание се сбъдва бавно. Независимо от това, много сигнали показват, че тази година ще бъде трудно да се постигне икономически растеж от 7,5 %.

През първите два месеца на годината, промишленото производство нараства с най-бавния темп от 2009 г. насам , а темпът на растеж на продажбите на дребно също падна до двугодишно дъно.

Покажи любов

Коментирай

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.