/ 

PASSWORD RESET

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


REGISTER


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Издание за маркетинг, реклама и финанси.

Защо виртуалната валута е вълната на бъдещето?

Виртуалните валути нашумяват в последните няколко години. Днес, има много малко хора, които не са чували за криптовалутите Биткойн, Догкойн или Литкойн. Разбира се, най-популярната от тях си остава Биткойн.

Кратка история на виртуалната валута

Първото споменаване на термина “виртуална валута” е дефинирано от Wei Dai през 1998 година в cypherpunks пощенски списък. Това е немодериран списък събиращ и дискутиращ всякакви криптографски технологии. В своя оригинален пост, Wei Dai обяснява, че криптовалутите биха освободили хората от “оковите” на правителствата, без регулации и манипулации. Той описва виртуалната валута, като система, в която всеки може да купува и продава стоки/услуги анонимно, използвайки напреднали криптирани технологии, които биха контролирали единствено създаването и трансферирането на виртуалните пари.

Първите спецификации и доказване на концепцията на виртуалната валута (наречена Bitcoin), са публикувани през 2009 година от Satoshi Nakamoto. Всъщност, интересен факт е, че никой реално не знае кой е този Сатоши Накамото.

Има много спекулации и изследвания относно това кой е истинският създадел на виртуалната валута Биткойн. Единственото, което със сигурност знаем е, че идеята и използването на виртуалната валута е надскочила границите си многократно! В интерес на истината, в момента на написването на тази статия, има почти 800 различни криптовалути на разположение за търговия и този брой се очаква да продължава да расте.

През 2014 европейската банкова институция – European Banking Authority дава следната дефиниция: „виртуална валута е цифровото представяне на стойност, която не се емитира от централна банка или публична институция, нито е непременно свързана с фиатни пари, но се приема от физически лица и юридически лица като платежно средство и може да бъде прехвърляна, съхранявана или търгувана по електронен път“.

Защо виртуалната валута е толкова популярна?

Има няколко фактора, които правят виртуалната валута толкова популярна. Една от основните атракции за виртуалната валута е факторът за анонимност. Начинът, по който виртуалната валута (криптовалута) е създадена, прави невъзможно свързването й с дадена транзакция или потребител. Това е нещо добро за тези, които искат да се създадат “гнездо”, но не искат правителството им да разбира за това.

Криптовалутите са като всички други валути. Въпреки това, много правителства в момента се опитват да намерят начин да таксуват тези валути и да създадат някаква регулация за тях.

Друг много силен фактор за популярността на виртуалните валути е, че все повече и повече места в цял свят започват да я приемат като нормален начин за плащане. Тук най-голям интерес има именно към биткойна. Докато виртуалната валута става по-използвана в цял свят, все по-често ще намираме повече и повече фирми, вендинг машини, хранителни магазини и други, които приемат този вид валута за разплащания.

Какво е бъдещето на виртуалната валута?

Докато онлайн има огромно количество от създадени криптовалути, само няколко от тях се използват наистина и се приемат като начин на плащане. По-горе споменах, че Биткойн е валутата, която се използва най-много и се счита за основна в момента.

Малко след бума на Биткойн, се появи друга интересна валута, която се нарича Литкойн. Тук обаче, знаем много добре за създателя на тази валута. Това е Чарлс Лий, който създава виртуалната валута през 2011 година, базирана на код от биткойн, използваща различна технология за криптиране. По принцип, това означава, че е необходимо по-малка изчислителна мощност за генерирането на Litecoin, така че повече хора да могат да го “минират”.

При появата на все по-нови и интересни валути, пазарът за виртуални пари ще става все по-популярен и ще привлича повече хора, които евентуално ще ги заместят с нормалните пари. Кой знае? Някой ден може да използваме глобална виртуална валута, която ще е заменила обикновените държавни пари, а те вече ще са останали в историята?

Ако успееш да влезеш в подходящата вълна, може да се окаже, че инвестицията, която си направил да ти се върне с над 500 процента доходност. Нека вземем биткойна за пример. Когато се появи за първи път, той се търгуваше за 1 долар на биткойн. Днес, пазарната стойност на един биткойн е 1242 долара, като расте и намалява мигновено.

Всъщност, това може да се окаже като високорискова сделка, но ако следиш добре пазара, може да се окаже и изключително добра инвестиция. Съветвам те да включиш тази виртуална валута към евентуалнтите си варианти за инвестиция.